ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În această lună va intra în vigoare Regulamentul privind etichetarea ecologică

10:37 | 02.04.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 2 apr. /MOLDPRES/. În aprilie 2024, intră în vigoare Regulamentul privind etichetarea ecologică, aprobat anterior de Executiv. Acest document transpune parțial directivele Parlamentului european și Consiliului, din 25 noiembrie 2009, privind eticheta Uniunii Europene ecologice. Scopul Regulamentului este de a stabili un sistem voluntar de etichetare ecologică şi de a promova produsele și serviciile care au un impact redus asupra mediului pe parcursul întregului ciclu de viață, transmite MOLDPRES cu referire la Asociaţia EcoContact. 

Eticheta ecologică - este un simbol grafic aplicat pe produs, ambalaj, într-o broșură sau în alt document informativ care însoțește produsul/serviciul şi care oferă informațiile necesare ce vizează criteriile de acordare a etichetei ecologice ale produselor și serviciilor pe piață.

„Eticheta ecologică este acordată unei game largi de grupuri de produse, de la domenii majore de producție, până la servicii de cazare turistică și are drept scop: promovarea protecției mediului și reducerea impactului produselor sau serviciilor asupra mediului; încurajarea creării de produse și servicii etichetate ecologic; aplicarea principiilor de mediu în proiectarea și dezvoltarea produselor și serviciilor; îmbunătățirea vânzărilor și/sau a imaginii unui produs ca strategie de „eco-marketing” și o strategie de a le distinge față de alte produse”, explică EcoContact.

Eticheta ecologică nu se aplică medicamentelor de uz uman; medicamentelor veterinare; dispozitivelor medicale; produselor alimentare și furajelor; produselor care conțin substanțe, amestecuri și preparate care îndeplinesc criterii pentru a fi clasificate ca fiind toxice, periculoase pentru mediu, cancerigene sau mutagene pentru reproducere.  

Elaborarea etichetei ecologice a făcut parte din setul de acțiuni menite să armonizeze legislația națională de mediu la acquisul comunitar din sector, complimentate de Ghidul: Sistemul de etichetare ecologică în Republica Moldova și Regulamentul privind etichetarea ecologică, în cadrul proiectului ”Uniunea Europeană pentru Mediu” (EU4Environment), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de AO EcoContact, cu suportul  Ministerului Mediului al Republicii Moldova.

 

img24002318

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!