ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un caz de pestă porcină a fost depistat în satul Țaul, raionul Dondușeni

13:10 | 02.04.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 2 apr. /MOLDPRES/. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a anunţat astăzi despre un caz de pestă porcină africană  (PPA) la un porc domestic, în localitatea Ţaul, raionul Donduşeni, transmite MOLDPRES.

„În perioada 22-29 martie, pe teritoriul Republicii Moldova a fost înregistrat un caz de pestă porcină africană la un porc domestic, în localitatea Ţaul, raionul Donduşeni. În legătură cu situația creată, Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit în regim de urgență și a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului. Pentru moment, se efectuează controlul rezervoarelor faunei sălbatice, sunt introduse măsuri de carantină în focar și este stabilită zona infectată. Totodată, specialiștii verifică mișcarea animalelor pe teritoriul țării, realizează screening-ul porcilor domestici și a populațiilor de mistreți, dezinfecție și deratizare”, explică ANSA.  

Potrivit instituţiei, a fost restricționată mișcarea porcilor din exploatațiile nonprofesionale din raionul Donduşeni către abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale, precum și plasarea pe piața a produselor și subproduselor parvenite de la acestea.

img24002332

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!