ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova a fost marcată Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret

17:28 | 02.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 apr. /MOLDPRES/. Pe 2 aprilie este marcată în întreaga lume Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret, informează MOLDPRES.

Tradițional, una din secțiile naționale ale Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY), lansează un poster, însoțit de un mesaj dedicat acestei zile. În acest an, inițiativa este susținută de Secția Națională IBBY din Japonia. Mesajul a fost scris de scriitoarea Eiko Kadono și se intitulează „Poveștile călătoresc pe o pereche de aripi, dorind să audă bătăile de bucurie ale inimii tale”. Ilustrația și design-ul posterului aparțin ilustratoarei Nana Furiya. Prin acest mesaj adresat tuturor copiilor lumii, autoarea vrea să afirme că imaginația, poveștile ne ajută să ne înțelegem mai bine și să împărtășim spiritul toleranței.

Cu prilejul Zilei Internaționale a Cărții pentru Copii, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” desfășoară un program de diverse activități: expoziții, ateliere de lectură, ateliere de creație, întâlniri cu scriitorii. Astfel, astăzi, 2 aprilie, a avut loc loc atelierul de lectură „Douăzeci de minute-ndrăgite” pentru părinți cu pici și poftă de lectură, unde s-a discutat despre importanța lecturii împreună cu cei mici, despre tehnicile lecturii cu voce tare și criteriile de alegere a cărților potrivite copiilor. În zilele următoare vor avea loc întâlniri ale cititorilor cu scriitorii Vasile Romanciuc, Claudia Partole, Adelina Labic-Lungu și Viorica Covalschi.

Ziua Internațională a Cărții pentru Copii se sărbătorește în data de 2 aprilie din 1967. IBBY (Consiliul Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret), care a venit cu această inițiativă, a ales anume această dată, pentru că este și ziua de naștere a marelui povestitor Hans Christian Andersen.

 Potrivit directorului Bibliotecii Naționale pentru Copii ”Ion Creangă”, Eugenia Bejan, această sărbătoare este un prilej în plus de a promova lectura și importanța cărților pentru copii. Părinții, bibliotecarii și toți ambasadorii lecturii sunt îndemnați să le citească copiilor în această zi și să exprime recunoștință scriitorilor, ilustratorilor de carte, traducătorilor, editorilor, tipografilor și tuturor celor care creează și promovează cartea pentru copii.

 

img24002339

img24002339

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!