ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Xi Jinping: „Relația China-SUA începe să se stabilizeze, lucru binevenit atât pentru societate, cât și pentru comunitatea internațională”

14:21 | 03.04.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 3 apr. /MOLDPRES/. Președintele Chinei Xi Jinping a avut marți seara o convorbire telefonică cu președintele american Joe Biden. Cei doi președinți au avut un schimb de opinii cu privire la relațiile China-SUA și problemele de interes reciproc, transmite MOLDPRES cu referire la un comunicat de presă al președinției chineze.

În cadrul convorbirii, liderul de la Beijing a menționat că întâlnirea sa de la San Francisco cu președintele Biden din noiembrie anul trecut a deschis o viziune orientată spre viitor. Relația China-SUA începe să se stabilizeze, iar acest lucru este binevenit atât pentru societate, cât și pentru comunitatea internațională, a afirmat oficialul.

Cei doi președinți au făcut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la criza din Ucraina, situația din Peninsula Coreeană, problemele legate de Hong Kong, drepturile omului, Marea Chinei de Sud și alte probleme.

Xi Jinping a subliniat că problema percepției strategice este întotdeauna fundamentală pentru relația China-SUA. „Două țări mari precum China și Statele Unite nu ar trebui să-și întrerupă legăturile sau să-și întoarcă spatele unul altuia, cu atât mai puțin să alunece în conflict sau confruntare. Cele două țări trebuie să se respecte reciproc, să coexiste în pace”, a declarat oficialul chinez.

Liderul de la Beijing a subliniat trei principii generale care ar trebui să ghideze relațiile China-SUA în 2024. „În primul rând, pacea trebuie apreciată. Cele două părți trebuie sa facă tot posibilul ca nici un conflict și nici o confruntare să afecteze relația, și să consolideze perspectivele pozitive dintre părți. În al doilea rând, stabilitatea trebuie să fie prioritară. Cele două părți trebuie să se abțină de la orice decizie care ar putea provoca incidente sau trecerea liniei roșii, astfel încât să mențină stabilitatea generală a relației. În al treilea rând, credibilitatea trebuie menținută. Cele două părți ar trebui să-și onoreze angajamentele reciproce cu acțiuni concrete și să transforme viziunea San Francisco în realitate. Acestea trebuie să consolideze dialogul într-un mod reciproc avantajos, să gestioneze diferențele cu prudență, să promoveze cooperarea în spiritul avantajului reciproc și să intensifice coordonarea în afacerile internaționale într-un mod responsabil”.

Cele două părți au convenit să comunice în continuare și au însărcinat echipele lor să realizeze viziunea de la San Francisco, inclusiv avansarea mecanismelor de consultare privind problemele diplomatice, economice, financiare, comerciale și de altă natură. Partea chineză a salutat vizitele în China ale secretarului Trezoreriei Janet Yellen și ale secretarului de Stat Antony Blinken în viitorul apropiat.

img24002367

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!