ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Specialiștii ANSP vin cu recomandări pentru o alimentație echilibrată în perioada Postului Mare

10:04 | 04.04.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 4 apr. /MOLDPRES/. Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) au venit cu recomandări pentru o alimentație echilibrată în perioada Postului Mare. Aceștia avertizează că restricțiile alimentare pot determina acutizarea bolilor cronice, comunică MOLDPRES.

Potrivit  specialiștilor, din punct de vedere nutrițional, Postul Mare poate fi definit ca o perioadă de restricții alimentare și comportamentale asumate benevol, implicând un șir de provocări ce urmează a fi gestionate pentru o perioadă de șapte săptămâni.

Medicii avertizează că urmarea unui regim alimentar monoton, poate genera deficiențe nutriționale, dezechilibru energetic, sporirea riscului de apariție a bolilor cronice și dereglări ale digestiei, în special în cazul predominării produselor intens prelucrate, cele ambalate.

Specialiștii recomandă celor ce postesc să consume cât mai multe fructe și legume și să nu ezite să includă în meniul zilnic legumele de sezon precum urzicile, spanacul, ceapa verde, leurda și ridichile, bogate în antioxidanți și microelementele. Totodată, ar trebui consumate zilnic și 2-3 porții de cereale integrale, 1-2 porții de leguminoase (fasole, mazăre, năut, linte, soia și produse din soia), 30-40 g de nuci și semințe, dar și fructe uscate, 4-5 lingurițe de uleiuri nerafinate. Din produsele conservate, optați pentru cele congelate, deshidratate sau murate.

Medicii reiterează că pacienții care suferă de boli cronice sau administrează medicamente ar trebui să consulte medicul înainte de a ține post. Se recomandă să evite respectarea postului vârstnicii, copiii și adolescenții până la vârsta de 14 ani, femeile însărcinate și cele care alăptează, persoanele care exercită munci fizice grele sau suferă de patologii în forma acută sau cronică.

img24002385

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!