ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Israelul își întărește apărarea aeriană de teama unui atac al Iranului

10:44 | 04.04.2024 Categorie: Externe

Tel Aviv, 4 apr. /MOLDPRES/. Armata israeliană a anunţat miercuri seara că, după o evaluare a situaţiei, a decis să mărească numărul personalului și al rezerviștilor pentru forțele aeriene ale ţării. Presa israeliană asociază acest lucru cu o stare de „alertă maximă” în urma atacului de luni, atribuit Israelului, asupra consulatului iranian din Siria, unde au fost uciși șapte membri importanți ai Gardienilor Revoluției din Iran, informează joi EFE și DPA, preluat de Agerpres și Moldpres.

„În urma unei evaluări a situaţiei din cadrul Forţelor de apărare israeliene (IDF) s-a decis mărirea personalului şi recrutarea de rezervişti pentru apărarea aeriană pe ansamblu”, se menţionează într-un comunicat al IDF difuzat miercuri.

Chiar dacă armata nu precizează în mod explicit motivele acestui demers, media israeliană afirmă că, în spatele acestei decizii, se află amenințările venite din partea Teheranului.

După un atac aerian atribuit Israelului asupra clădirii consulatului Iranului din capitala Siriei, Damasc, soldat cu moartea mai multor persoane, Iranul și-a reiterat miercuri intenția de a riposta.

Atacul „nu va rămâne fără răspuns”, a avertizat preşedintele iranian Ebrahim Raisi.

Doi generali de brigadă, printre care se afla și șeful Forței Quds din Siria și Liban, Mohamed Reza Zahedi, au fost printre cei uciși în atacul de luni. Alți cinci membri ai puternicului Corp al Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) din Iran și-au pierdut viața. Potrivit agenției iraniene de presă Tasnim, șase cetățeni sirieni au fost de asemenea uciși.

Acesta este unul dintre cele mai grave atacuri împotriva corpului de elită al armatei iraniene de la moartea lui Qasem Soleimani, un general iranian care a condus Forța Quds a Gardienilor Revoluției până la uciderea sa de către SUA într-un raid cu dronă la Bagdad în 2020.

Ministerul de Externe iranian a sugerat că Israelul, inamicul declarat al Iranului, ar fi în spatele acestui atac.

De asemenea, guvernul american consideră că Israelul este responsabil. Israelul nu a făcut niciun comentariu cu privire la acest incident.

img24002389

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!