ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ucraina declară că a distrus şase avioane ruse la o bază aeriană (surse militare)

14:28 | 05.04.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 5 apr. /MOLDPRES/. Ucraina a afirmat vineri că a distrus "cel puţin şase avioane militare ruse" şi a avariat "în mod considerabil" alte opt, în cursul unui atac asupra unei baze aeriene militare din Rusia, relatează AFP şi Reuters, citând surse din domeniul apărării şi serviciilor de informaţii de la Kiev, preluat de Agerpres și Moldpres. 

Atacul asupra aerodromului Morozovsk în regiunea rusă Rostov (sud), la frontiera cu Ucraina, a fost o "operaţiune specială" realizată în comun de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) şi armata ucraineană, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul sectorului apărării ucrainean.

Sursa nu a precizat modul în care a fost realizată această operaţiune, dar Rusia a raportat mai devreme unul dintre cele mai mari atacuri cu drone ucrainene, care a vizat mai multe regiuni, inclusiv Rostov, în cursul nopţii trecute şi vineri dimineaţă.

Oraşul Rostov pe Don, centrul administrativ al acestei regiuni, adăposteşte cartierul general al trupelor ruse angajate în războiul declanşat de Rusia în Ucraina în februarie 2022.

La baza Morozovsk se află în special bombardiere utilizate pentru a lovi poziţii ale armatei ucrainene şi oraşele situate în apropierea liniei frontului, conform interlocutorului AFP. Potrivit agenţiei de presă Unian, este vorba de avioane de luptă Su-27 şi Su-34.

"Este o operaţiune specială importantă care va reduce considerabil potenţialul de luptă al ruşilor", a declarat sursa citată, adăugând ca "în jur de 20" de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în atacul asupra bazei aeriene din Rostov.

Agenţia rusă de presă RIA Novosti a citat anterior Ministerul Apărării de la Moscova care a afirmat că apărarea antiaeriană rusă a doborât 53 de drone ucrainene în cursul nopţii, majoritatea deasupra regiunii Rostov. 

img24002441

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!