ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Dumitru Alaiba: În patru ani, exportul serviciilor din Moldova s-a dublat ca și volum

10:59 | 06.04.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 6 apr. /MOLDPRES/. În patru ani, exportul serviciilor din Moldova s-a dublat ca și volum, iar în anul 2023 cifra exporturilor de servicii a ajuns la 2,4 miliarde de dolari. Datele au fost prezentate de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, transmite MOLDPRES. 

„Asta deja înseamnă zeci de mii de locuri de muncă bine plătite aici, acasă. Când spunem că edificăm o economie bazată pe servicii, asta avem în vedere. Avem avantaje competitive pe care le valorificăm”, a afirmat Alaiba.

Potrivit lui, în prezent, exportul de servicii însumează 42% din exportul total al Republicii Moldova, iar în următorii câțiva ani este prognozat că o să trecem de 50%. „Vorbim despre servicii de transport, călătorii, telecomunicații și IT, prelucrare a materiei prime și servicii pentru afaceri. Iar cel mai important este că exportăm mai multe servicii decât importăm”, a precizat vicepremierul. 

Oficialul a menționat că cele mai mari creșteri au înregistrat serviciile de afaceri, cu accent pe consultanță managerială și profesională: +31% comparativ cu 2022, ajungând la 246 milioane dolari; servicii IT - creștere de 23%, 629 milioane de dolari; serviciile de transport - +7%, 540 milioane de dolari.



img24002466

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!