ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO La Chişinău a fost lansat Recensământul populației și locuințelor, ce se va desfășura între 8 aprilie și 7 iulie

12:23 | 06.04.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 6 apr. /MOLDPRES/. Cu genericul "Deschidem ușa pentru Recensământ: Comunitate, Transparență, Participare", astăzi a fost lansat Recensământul populației și locuințelor ce se va desfășura în perioada 8 aprilie - 7 iulie 2024. Evenimentul a avut loc în aer liber, în centrul capitalei, într-un format festiv, cu mai multe activități artistice, de gastronomie, recreere și informare, transmite MOLDPRES.

Prezent la lansare, prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a estimat că recensământul populației și locuințelor este o cercetare statistică de amploare organizată o dată la 10 ani, iar pentru Guvern este important că exercițiul va oferi informații de interes public despre populația rezidentă și locuințe pentru elaborarea, monitorizarea și evaluarea politicilor, pentru argumentarea deciziilor de dezvoltare umană, pentru cercetarea științifică și dezvoltarea mediului de afaceri etc.

În premieră, Recensământul va fi realizat pe tablete, cu aplicarea metodelor noi de colectare a datelor, fiind o alternativă modernă a tradiționalei colectări de date statistice pe hârtie.  „Datele despre populație și locuințe din cadrul Recensământului vor fi colectate în mod direct, prin recenzarea persoanelor, și în mod indirect, utilizând sursele de date administrative și/sau private relevante. Biroul Național de Statistică (BNS), cu suportul autorităților publice locale și altor parteneri, a angajat peste 4 mii de recenzori din toată țara care vor fi antrenați în procesul de recenzare a populației. Informațiile colectate la Recensământ vor fi folosite pentru calculul numărului populației rezidente a Republicii Moldova la data de referință a recensământului, cu dezagregare la nivel detaliat în profil teritorial, elaborarea altor indicatori de recensământ, pentru constituirea bazei de sondaj a cercetărilor statistice în gospodăriile populației, realizate de către statisticieni”, a explicat Oleg Cara, șeful BNS.

Pentru o bună desfășurare a Recensământului, Uniunea Europeană și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) a oferit Biroului Național de Statistică un lot de echipament digital, ce include 3 mii de tablete electronice și accesorii aferente, în valoare de circa 800 mii de euro.  

„Recensământul populației și locuințelor din acest an este o piatră de temelie a sistemului statistic al Republicii Moldova. Este un instrument vital pentru luarea deciziilor în cunoștință de cauză. Datele exacte și fiabile privind situația demografică a țării, condițiile sociale și economice și fondul locativ sunt esențiale pentru elaborarea unor politici eficiente de țară. Utilizarea tabletelor pentru colectarea datelor asigură confidențialitatea și acuratețea datelor. Confidențialitatea datelor personale ale cetățenilor este o prioritate absolută. Toate datele colectate vor fi obținute în strictă conformitate cu cele mai înalte standarde internaționale și europene. Participarea la recensământ necesită timp, dar impactul acesteia este de durată”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Pentru finanțarea lucrărilor de organizare și de efectuare a Recensământului populației și locuințelor în anul 2024, bugetul de stat prevede o sumă de 244,3 milioane de lei (peste 12,2 mln de euro). De asemenea, BNS beneficiază de asistență în cadrul proiectului „Sprijin pentru Biroul Național de Statistică în desfășurarea Recensământului populației și locuințelor din 2024”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA). Proiectul a început activitatea în luna iunie 2023, având o durată de implementare de 30 luni. Valoarea totală a proiectului este de 2,075 milioane de euro, dintre care 2 milioane de euro reprezintă contribuția Uniunii Europene, iar 75 de mii – contribuția UNFPA. Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR), Oficiul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR), Programul Alimentar Mondial (World Food Programme), Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), guvernele Elveției, Indiei, precum și alți parteneri de dezvoltare, de asemenea, vor acorda susținere în cadrul acestui exercițiu complex.

Conform Legii privind Recensământul populației și locuințelor, participarea persoanelor la acest exercițiu este obligatorie.

 

img24002467

img24002467

img24002467

img24002467

img24002467

img24002467

img24002467

img24002467

img24002467

img24002467

img24002467

img24002467

img24002467

img24002467

img24002467

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!