ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Romanul „Legată cu funia de pământ”, de Lorina Bălteanu, a apărut în franceză

17:02 | 08.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 apr. /MOLDPRES/. Romanul „Legată cu funia de pământ”, semnat de scriitoarea Lorina Bălteanu, a apărut în franceză. Traducerea e semnată de Marily le Nir și a apărut la „Editions des Syrtes”, Franța, unde au fost publicate și edițiile franceze ale romanelor Tatianei Țîbuleac „Vara în care mama a avut ochii verzi” și „Grădina de sticlă”, informează MOLDPRES.   

Ediția a II-a, în limba română, a romanului „Legată cu funia de pământ”, a văzut recent lumina tiparului la Chișinău, în colecția „Cartier popular” (prima ediție a apărut în colecția „Rotonda”, în mai 2023).

Potrivit scriitoarei Alina Purcaru, romanul Lorinei Bălteanu aduce în prim-plan vocea unei copile dintr-un sat basarabean și dorul ei după o lume imaginată, strălucitoare, urbană, întruchipată de mătușa care o vizitează din când în când și care nu mai vrea să aibă de-a face cu satul și cu toată violența lui. „Ochii copilei dezvăluie hiperbolizat toa­te aceste concentrate de brutalitate, numindu-le poate tocmai ca să n-o strivească, dar efectul e tot acela de drum închis, lipsit de orizont”, a subliniat Alina Purcaru.

Lorina Bălteanu (născută la 21 decembrie 1960, în satul Peciște, raionul Rezina), este poetă, licențiată a Institutului de Literatură „Maxim Gorki” din Moscova și a Universității din Dijon. A fost metodistă la Clubul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, redactoare la revistele „Orizontul” și „Sud-Est cultural”; între 1992 și 1998, directoare a Fundației Soros Moldova; din 1998, directoare a Trustului de Presă Medialog.

În anul 2000 se stabilește la Paris, unde se lansează în design de interior și își creează propria marcă de bijuterii. Volume de poezie publicate: „Obstacolul sticlei” („Literatura Artistică”, Chișinău, 1984), volum tradus în limba rusă: „Pregrada stekla” (Moscova, 1985), „Cioburi” (Hyperion, Chișinău, 1990), „Poeme pe sticlă” (Chișinău, 1997). „Legată cu funia de pământ” este primul său roman, pentru care a fost distinsă, în acest an, cu Premiul „Constantin Stere” în domeniul literaturii al Ministerului Culturii.

img24002508

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!