ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Blocajele din dosarul „Frauda bancară’’ discutate la Parlament

15:57 | 08.04.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 8 apr. /MOLDPRES/. La Parlament au avut loc, astăzi, audieri publice privind blocajele depistate și lipsa de pârghii a executorilor judecătorești cu privire la executarea eficientă a documentelor executorii privind recuperarea mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar – „Frauda bancară”, comunică MOLDPRES.

Audierile au avut loc la Comisia parlamentară economie, buget și finanțe. La ele au participat reprezentanți ai Băncii Naționale a Moldovei, ai Centrului Național Anticorupție, ai Procuraturii Anticorupție, ai Serviciului de Informații și Securitate, ai Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, precum și ai Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești.

În cadrul audierilor, reprezentanții autorităților de profil au prezentat indicatorii de progres privind recuperarea prejudiciilor cauzate prin frauda bancară. Astfel, pe domeniul său de responsabilitate, Centrul Național Anticorupție prezintă lunar și trimestrial informațiile ce țin de recuperarea mijloacelor financiare. Urmare a unor ședințe în comun cu reprezentanții Procuraturii Anticorupție, Băncii Naționale a Moldovei și Băncii de Economii (care este în proces de lichidare) au fost identificate soluții practice în privința unor bunuri sechestrate anterior și care se află în custodia organelor de urmărire penală. În prezent, aceste bunuri sunt supuse evaluării din partea executorilor judecătorești, iar o parte din aceste bunuri urmează a fi transmise către executori în vederea inițierii procedurii de valorificare.

Potrivit informațiilor oferite de Banca Națională a Moldovei, a fost realizat procesul de evaluare a cadrului intern și urmează a fi realizată o evaluare a cadrului normativ cu privire la conflictul de interese, conduită și etică în cadrul instituției. De asemenea, BNM a inițiat o serie de discuții cu reprezentanții autorităților responsabile, în cadrul cărora a fost reiterat statutul BNM în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar.

Reprezentanții BNM au mai menționat că subiectul fraudei bancare a fost examinat și de partenerii externi de dezvoltare. Astfel, urmare a unei misiuni a Fondului Monetar Internațional, care s-a încheiat recent, au fost prezentate unele recomandări la acest subiect.

Totodată, informații cu privire la procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar a prezentat și Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești.

img24002514

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!