ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție a două pictorițe din R. Moldova a fost deschisă la Bruxelles

07:44 | 09.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 apr. /MOLDPRES/. La Bruxelles, Belgia, a fost deschisă o expoziție de pictură cu genericul „Ascensiunea artei din Republica Moldova în Uniunea Europeană” a artiștilor plastici Inga Edu și Tatiana Frunze, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Inga Edu a afirmat că expoziția cuprinde 20 de tablouri, realizate în tehnica ulei pe pânză. Dintre acestea, 10 tablouri au fost expuse la Ambasada Republicii Moldova în Bruxelles și 10 - la Galeria de Artă a Comitetului  European al Regiunilor din Bruxelles. Organizatorul expoziției este Iana Stanțieru, curatorul Galeriei de Artă  Europe’s Art.

„În expoziție sunt tablouri care reprezintă peisaje și elemente tradiționale din Republica Moldova: porți, prosoape, covoare, flori, orașe, sate. Astfel, o parte din Moldova este expusă în mijlocul Europei”, a precizat  Inga Edu.

Inga Edu s-a născut la 19 iulie 1978 în orașul Chișinău. În 1996 a absolvit Liceul de Arte Plastice ”Igor Vieru”, în 2001 – Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău și în 2017 – studiile de master la aceeași instituție. Din 2004 este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România și din 2013 - membră a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. Din 2019  este director adjunct și profesor la Liceul Academic de Arte Plastice ”Igor Vieru”. Inga Edu realizează pictură de șevalet în tehnica ulei pe pânză și pastel. Are în palmares peste 25 de expoziții personale în țară și peste hotare și peste 45 de expoziții de grup în țară și peste hotare. Premiul I la Bienala de Arte din Târgoviște, România. Lucrări în colecții publice și private din Canada, Emiratele Arabe Unite, Germania, Italia, R. Moldova, România, Rusia, SUA și alte țări.

Tatiana Frunze este artist plastic contemporan, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, trăiește și activează în Chișinău. Absolventă a Școlii de Arte Plastice  ”Al. Șciusev”, a Colegiului de Arte Plastice ”Al. Plămădeală” și a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice  din Chișinău. Participa la expoziții de grup în țară și străinătate. Expoziții personale: 2017- Ambasada Ungariei în Republica Moldova. 2024 - Biblioteca Științifică “Andrei Lupan”.

Expoziția va fi deschisă timp de șase luni.

img24002523

img24002523

img24002523

img24002523

img24002523

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!