ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Milioane de oameni din Mexic, SUA şi Canada au urmărit eclipsa totală de soare

12:10 | 09.04.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 9 apr. /MOLDPRES/. Milioane de oameni din Mexic, SUA şi Canada au urmărit luni eclipsa totală de soare care a putut fi văzută în special în nordul Mexicului, locul ideal pentru a observa fenomenul astronomic care are loc atunci când Luna acoperă complet discul central al Soarelui, au transmis agenţiile internaţionale de presă, preluate de Agerpres și Moldpres. 

"Astăzi (luni - n.r.) această eclipsă este cu adevărat istorică pentru ţara noastră. Desigur, fenomenul pe care îl vedem astăzi este o eclipsă totală de Soare, ceea ce înseamnă că Luna se află între orbita Pământului şi a Soarelui", a declarat pentru EFE cercetătorul la Institutul de Astronomie al UNAM Aldo Rodriguez Puebla.

Fenomenul astronomic a întunecat complet nordul Mexicului, de la Sinaloa la Coahuila, şi a generat aşteptări şi entuziasm în rândul mulţimilor.

În Oraşul Universitar al capitalei mexicane, peste 7.000 de oameni s-au adunat pentru a asista la o eclipsă pe care Mexicul nu a trăit-o atât de clar de mai bine de trei decenii.

A fost un eveniment uriaş în care cetăţenii s-au bucurat de eclipsă, au mâncat, au băut şi au petrecut timp cu prietenii şi în familie.

Chiar şi preşedintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, s-a deplasat la Mazatlan (statul Sinaloa) să observe evenimentul, comentând că este "un fenomen astronomic unic" care va fi apreciat în acest oraş "ca nicăieri în lume". "Este centrul, cel mai important punct pentru observarea acestui fenomen", a declarat el entuziasmat.

În Nicaragua, eclipsa de soare a putut fi văzută pe 23,2% din teritoriu. Iar în Insulele Canare (Spania), eclipsa parţială a fost un dar pentru puţinii privilegiaţi care au observat-o de la observatorul de pe vulcanul Teide.

Însă "magnitudinea" eclipsei a fost simţită şi dincolo de Mexic, 650 de milioane de oameni din Statele Unite şi Canada urmărind-o cu sufletul la gură, scrie EFE.

Eclipsa de luni şi-a început traseul în Mazatlan, Mexic, la ora locală 9:51 şi şi-a continuat călătoria către Statele Unite, unde oraşe precum Eagle Pass din Texas au fost martorele fenomenului cunoscut sub numele de Marea Eclipsă Americană.

În schimb, în metropola americană New York, eclipsa s-a transformat într-o atracţie efemeră, cu evenimente de vizionare în locuri emblematice şi întâlniri spontane în tot oraşul. Iar în capitala SUA, Washington D.C., eclipsa a fost sărbătorită cu un festival care a inclus activităţi educaţionale şi vizuale.

NASA a transmis în direct fenomenul, potrivit AFP. Trei mici rachete-sondă au fost lansate de NASA înainte, în timpul şi imediat după eclipsă, din Virginia, în estul Statelor Unite. Scopul: măsurarea schimbărilor cauzate de întuneric în partea superioară a atmosferei Pământului.

Eclipsa a fost admirată şi din aer: unele companii aeriene planificaseră zboruri de-a lungul rutei întunericului.

img24002546

img24002546

img24002546

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!