ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ucraina: Un nou atac cu dronă asupra centralei nucleare Zaporojie, confirmat de AIEA

15:14 | 09.04.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 9 apr. /MOLDPRES/. Centrala nucleară ucraineană Zaporojie a fost marţi din nou atacată cu o dronă, a anunţat pe Telegram conducerea instalată de Rusia la această centrală, atac confirmat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit căreia situaţia acolo este în continuare "extrem de gravă", relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres și Moldpres. 

Potrivit mesajului conducerii centralei, o dronă a lovit sala de teste pentru reactoare a centralei, fără a provoca pagube.

Rusia acuză armata ucraineană pentru acest atac, al treilea efectuat cu drone asupra centralei Zaporojie în ultimele zile, potrivit Moscovei. De partea sa, Ucraina neagă orice implicare şi acuză la rândul său Rusia, despre care mai afirmă că a transformat centrala "într-o bază militară".

Între timp, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a postat pe reţeaua socială X un mesaj în care afirmă că a fost informată despre acest atac şi că "explozia raportată corespunde observaţiilor echipei AIEA" care se află la faţa locului. "Nu există o ameninţare directă pentru securitatea centralei de data aceasta, dar ultimul incident subliniază din nou situaţia extrem de gravă", afirmă directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

Anterior, AIEA a confirmat duminică un atac "îndrăzneţ" cu drone asupra centralei. Atacul s-a soldat cu trei răniţi, potrivit companiei ruse de stat care gestionează sectorul nuclear civil, Rosatom.

Ocupată de trupele ruse în martie 2022, această centrală, cea mai mare din Europa, se află în zona oraşului ucrainean Energodar, aproape de linia frontului. Centrala funcţionează cu personal ucrainean şi AIEA are permanent o echipă de experţi la faţa locului. Cinci din cele şase reactoare ale centralei sunt în prezent în stare de "oprire la rece".

img24002552

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!