ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Şeful AIEA: Atacurile asupra centralei din Zaporojie riscă să producă o schimbare în războiul din Ucraina

20:08 | 11.04.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 11 apr. /MOLDPRES/. Atacurile cu drone asupra centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, aflată sub controlul Rusiei, reprezintă un "punct de cotitură" în războiul din Ucraina şi trebuie să înceteze, a declarat joi Rafael Grossi, şeful organizaţiei de supraveghere nucleară a ONU, în faţa Consiliului Guvernatorilor agenţiei sale, format din 35 de naţiuni, relatează Reuters, preluat de Agerpres și Moldpres. 

"Cele mai recente atacuri ne-au mutat într-un punct de cotitură semnificativ în acest război", a afirmat Grossi, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) în şedinţa extraordinară a Consiliului Guvernatorilor, convocată de Rusia şi Ucraina, adăugând că doreşte "să se asigure că aceste atacuri nesăbuite nu marchează începutul unui nou front grav şi periculos".

Cu acest prilej, AIEA a avertizat din nou asupra pericolului unui accident la centrala nucleară din Zaporojie, ocupată de trupele ruse, dacă vor continua atacuri precum cele de duminică şi a făcut apel la ambele ţări să se abţină de la acţiuni militare care ar pune în pericol siguranţa instalaţiei, notează EFE.

"Nimeni nu poate beneficia sau obţine vreun avantaj militar sau politic de pe urma atacurilor asupra unor instalaţii nucleare", a ţinut să sublinieze Rafael Grossi.

Sesiunea a fost convocată la cererea Rusiei şi Ucrainei, care se acuză reciproc de atacurile de duminica trecută asupra centralei care au afectat unul dintre cele şase reactoare ale celei mai mari centrale nucleare din Europa.

Aceste atacuri, primele directe asupra centralei din noiembrie 2022, reprezintă o "escaladare importantă a pericolelor de securitate nucleară în Ucraina, crescând semnificativ riscul producerii unui accident nuclear", a declarat Grossi.

 

img24002656

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!