ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Deputații au audiat raportul Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal pentru anul 2023

13:44 | 12.04.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 12 apr. /MOLDPRES/. Anul trecut, peste 1 000 de persoane fizice au depus petiții la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP). Informațiile sunt incluse în raportul de activitate a instituției pentru anul 2023, care a fost prezentat astăzi de directorul CNPDCP, Victoria Muntean, în plenul Parlamentului, informează MOLDPRES.

Potrivit CNPDCP, în baza petițiilor înregistrate, în 356 de cazuri au fost demarate controale privind legalitatea operațiunilor de prelucrare a datelor cu caracter personal. Astfel, cei mai mulți petiționari au sesizat cazuri de prelucrare a datelor cu caracter personal în lipsa consimțământului sau prin intermediul sistemelor de supraveghere video/audio, precum și prelucrarea datelor cu caracter personal în mediul online și mass-media.

Totodată, anul trecut, au fost constatate 187 de cazuri de încălcare a prevederilor legale din domeniul protecției datelor cu caracter personal. În rezultat, au fost dispuse măsuri de constrângere precum suspendarea operațiunilor de prelucrare a datelor cu caracter personal, distrugerea/ștergerea datelor cu caracter personal prelucrate cu încălcarea prevederilor legale, precum și încetarea operațiunilor.

În aceeași perioadă, au fost constatate 117 fapte contravenționale, care au fost expediate spre examinare în instanța de judecată. De asemenea, în 2023, interesele CNPDCP au fost reprezentate în instanțele de judecată în 156 de dosare.

În urma Raportului prezentat, Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a adoptat un proiect de hotărâre. În document se stipulează că, „în vederea îmbunătățirii situației în domeniul protecției datelor cu caracter personal, CNPDCP va continua să depună eforturi pentru consolidarea capacităților administrative și instituționale, să asigure realizarea sarcinilor ce derivă din Planul național de acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la UE pe anii 2024-2027, precum și să contribuie la ridicarea nivelului de interpretare corectă și aplicare conformă a prevederilor legale din domeniul protecției datelor cu caracter personal".

Conform legislației, Raportul CNPDCP este prezentat anual Parlamentului, șefului statului și Guvernului. Documentul se publică în Monitorul Oficial.

img24002673

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!