ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Regimul liberalizat de vize cu Republica Ecuador a fost anulat

15:23 | 12.04.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 12 apr. /MOLDPRES/. Regimul liberalizat de vize cu Republica Ecuador a fost anulat. Parlamentul a votat astăzi, în a doua lectură, pentru denunțarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Republica Ecuador, informează MOLDPRES.

Inițiativa de denunțare a documentului aparține Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, în contextul unor recomandări ale Comisiei Europene. Instituția a constatat, în mai multe rapoarte, că politica statului nostru în domeniul vizelor nu este pe deplin raliată la lista țărilor terțe, ai căror resortisanți trebuie să dețină viză pentru șederea pe termen scurt în UE. În context, Comisia Europeană a recomandat Republicii Moldova să ajusteze politicile în acest domeniu, în special cele care vizează țările care prezintă riscuri de migrațiune ilegală sau de securitate pentru Uniunea Europeană. De menționat că cetățenii Republicii Ecuador au nevoie de vize pentru a călători în țările membre UE.

Autoritățile remarcat că „denunțarea Acordului nu va avea consecințe negative, întrucât cifra schimburilor comerciale dintre Republica Moldova și Republica Ecuador este de 300 mii de dolari”.

Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Ecuador privind călătoriile fără vize ale cetățenilor a fost semnat în anul 2012 și a intrat în vigoare trei ani mai târziu.

img24002680

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!