ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UTM va implementa un proiect de 200 de mii de dolari pentru atragerea studenților străini

17:22 | 12.04.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 12 apr. /MOLDPRES/. Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) va implementa un proiect-pilot care va contribui la creșterea numărului studenților străini. Un Memorandum de înțelegere, care prevede susținerea internaționalizării învățământului superior din țara noastră, a fost semnat astăzi între Ministerul Educației și Cercetării (MEC), Fondul Western NIS Enterprise, Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) și Fundația pentru Dezvoltare din Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

Proiectul prevede că la dispoziția UTM vor fi puși aproximativ 200 de mii de dolari pentru a atrage mai mulți studenți străini, în special din India, la două specialități: IT și Medicină Veterinară.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a menționat că internaționalizarea instituțiilor de învățământ superior este una dintre prioritățile strategice ale MEC. „Credem în capacitatea universităților noastre de a atrage mai mulți studenți străini pentru a crește sustenabilitatea financiară a sistemului, a genera venituri adiționale care să fie reinvestite, inclusiv în beneficiul studenților din Republica Moldova. Această inițiativă este o primă acțiune în acest sens”, a afirmat Dan Perciun.

Rectorul UTM, Viorel Bostan, a spus că UTM și-a stabilit drept obiectiv creșterea numărul studenților internaționali. „În acest sens, trebuie să ne asigurăm că programele de studii sunt la un nivel cât mai înalt, resursa umană este pregătită să facă față acestor provocări, iar infrastructura universitară corespunde standardelor esențiale”, a spus Viorel Bostan.

La UTM vor fi pregătite două programe de studii în IT și Medicină Veterinară care vor îndeplini cerințele de acreditare și recunoaștere internațională, iar profesorii vor fi pregătiți pentru a preda în limba engleză. Totodată, va fi optimizat cadrul legal al procedurilor de înscriere la studii a tinerilor străini, inclusiv vor fi revizuite condițiile și termenii de ședere a acestora în țara noastră.

Pentru a spori internaționalizarea instituțiilor de învățământ superior din țară și a promova Republica Moldova ca destinație pentru studenții de peste hotare, în următoarea perioadă vor fi traduse în limba engleză 14 programe de studii superioare de licență, inclusiv patru programe noi, din patru instituții de învățământ superior din țară. De asemenea, circa 300 de profesori vor fi pregătiți pentru a preda aceste programe în limba engleză. În acest scop va fi alocat circa un milion de euro în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de MEC și finanțat de Banca Mondială.

img24002685

img24002685

img24002685

img24002685

img24002685

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!