ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ucraina/ Situaţia de pe frontul de Est s-a ''deteriorat considerabil'', susţine comandantul şef al armatei Kievului

14:10 | 13.04.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 13 apr. /MOLDPRES/. Situaţia de pe frontul de Est s-a "deteriorat considerabil în cursul ultimelor zile", a afirmat sâmbătă şeful statului major ucrainean Oleksandr Sîrski, care a vorbit despre o "intensificare" a ofensivei armatei ruse, care încearcă să avanseze în special în direcţia Ceasiv Iar, relatează AFP, preluată de Agerpres și Moldpres.

"Situaţia de pe frontul de Est s-a deteriorat considerabil în ultimele zile. Asta se datorează în special unei intensificări semnificative a ofensivei duşmanului după alegerile prezidenţiale din Rusia", care au avut loc la jumătatea lui martie, a scris el pe Telegram.

Armata rusă atacă poziţiile ucrainene în sectoarele Lîman şi Mahmut "cu grupuri de asalt susţinute de vehicule blindate", precum şi la Pokrovsk, a spus el.

"Asta a fost posibil datorită timpului cald şi uscat, care a făcut ca majoritatea zonelor deschise să fie accesibile tancurilor", a explicat Oleksandr Sîrski.

În pofida pierderilor, armata rusă desfăşoară "noi unităţi blindate", ceea ce îi permite să realizeze "succese tactice".

Ruşii şi-au intensificat presiunea în jurul Ciasiv Iar în ultimele zile, această localitatea din Est aflându-se acum "sub un foc constant", potrivit Kievului.

Localitatea se află la mai puţin de 30 km sud-est de Kramatorsk, principalul oraş din regiune aflat sub control ucrainean şi un important nod feroviar şi logistic pentru armata ucraineană.

Oleksandr Sîrski a afirmat că zonele "cele mai problematice" au fost întărite, în special cu mijloace de apărare antiaeriene.

"Chestiunea superiorităţii tehnice asupra duşmanului în domeniul armelor de înaltă tehnologie se pune din nou", a spus el.

Şeful statului major a vorbit şi despre "ameliorarea calităţii formării personalului militar".

Kievul le cere de luni de zile aliaţilor săi occidentali mai multe muniţii şi sisteme de apărare antiaeriană.

 

img24002703

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!