ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cehia va susţine financiar trei licee din R. Moldova, pentru eficientizare energetică şi manuale de limbă română

14:46 | 18.04.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 18 apr. /MOLDPRES/. Trei licee din Republica Moldova vor beneficia de suport financiar pentru a implementa măsuri de eficiență energetică. De asemenea, vor fi editate zece mii de manuale în limba română, de nivelul A1 și A2 pentru persoanele înscrise în Programul național de limba română, inclusiv refugiații ucraineni. Un Memorandum de colaborare în acest sens a fost semnat astăzi între Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Organizația Internațională „People in Need”, transmite MOLDPRES.

În total, în acest scop, vor fi alocați peste două milioane de euro. „Ne bucurăm mult să semnăm acest memorandum de cooperare cu partenerii noștri cehi de la Organizația „People in Need” în domenii strategice pentru MEC”, a spus ministrul Educaţiei, Dan Perciun, în cadrul unei conferințe de presă.

La rândul său, Guillermo Llinas, director de țară „People in Need”, a notat că „această investiție semnificativă se va concentra pe două domenii de interes: digitalizarea și eficiența energetică a instituțiilor de învățământ și dezvoltarea sistemului național de educație”.

Cele trei instituții de învățământ care vor fi eficientizate energetic sunt Liceul Teoretic „Matei Basarab” din Chișinău, Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” din Bălți și Liceul Teoretic „Mihail Ciachir” din Ceadîr-Lunga, care fac parte din Rețeaua Școlilor Model.

Pe lângă suportul acordat în cadrul Programului de limba română și eficientizarea energetică a instituțiilor de învățământ, vor fi oferite prânzuri gratuite pentru copiii din familii defavorizate care își fac studiile la școlile model. De asemenea, vor fi susținute mai multe acțiuni ce țin de încadrarea copiilor refugiați din Ucraina în procesul educațional din Republica Moldova.

People in Need este o organizație non-profit cehă, neguvernamentală, cu sediul în Praga, Republica Cehă. Aceasta implementează proiecte de ajutor umanitar și dezvoltare pe termen lung, programe educaționale și programe pentru drepturile omului în regiunile afectate de criză la nivel internațional.

img24002848

img24002848

img24002848

img24002848

img24002848

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!