ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Serviciul Fiscal explică aplicarea cotelor impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024 în orașul Chișinău

12:34 | 19.04.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a venit astăzi cu unele precizări referitor la aplicarea cotelor impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024 în orașul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Serviciul Fiscal de Stat informează despre faptul că, pentru asigurarea autonomiei locale, autoritățile administrației publice locale elaborează, aprobă și gestionează în mod autonom bugetele locale, având dreptul să pună în aplicare taxe și impozite locale și să stabilească cuantumul lor în condițiile legii. „În cazul orașului Chișinău, bugetul local pentru perioada anului bugetar 2024, până în prezent, nu este aprobat de către Consiliul municipal”, relevă SFS.

Conform Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale nr. 181/2014, dacă legea/decizia bugetară anuală nu este adoptată cu cel puțin trei zile înainte de expirarea anului bugetar, administratorul de buget emite dispoziția privind aplicarea bugetului provizoriu. Valabilitatea bugetului provizoriu încetează odată cu punerea în aplicare a legilor/deciziilor bugetare anuale, explică Fiscul.

„Astfel, în scopul calculării și achitării impozitelor și taxelor locale aferente anului 2024, contribuabilii care dispun de obiecte impozabile amplasate pe teritoriul orașului Chișinău, urmează să se conducă de prevederile Dispoziției Primarului General al mun. Chișinău nr. 663-d din 29.12.2023 „Cu privire la aplicarea bugetului municipal Chișinău provizoriu pe anul 2024”. Cotele impozitului funciar și pe bunurile imobiliare pentru anul 2024, potrivit pct. 8 al Dispoziției, sunt stabilite conform anexelor nr. 6 și nr. 7 la aceasta”, precizează Serviciul Fiscal.

Cât privește cotele taxelor locale, potrivit pct. 31 al Dispoziției menționate supra, acestea se vor aplica în conformitate cu Decizia Consiliului municipal Chișinău nr. 21/10 din 14.12.2022 „Cu privire la punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2023” (cu modificările ulterioare) până la aprobarea deciziei cu privire la punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2024, rezumă Serviciul Fiscal de Stat.

img24002880

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!