ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Prima misiune de menținere a păcii a angajaților MAI în Kosovo

13:49 | 19.04.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/. Trei angajați din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri (IGC) al MAI au fost detașați astăzi pentru participarea la operațiunea internațională de menținere a păcii din Kosovo în componența Forțelor Multinaționale de Menținere a Păcii din Kosovo (KFOR), informează MOLDPRES.

La ceremonia oficială a participat Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, conducerea IGC, Ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, precum și familiile carabinierilor detașați.

„Participarea carabinierilor noștri în misiunea internațională reprezintă nu doar îndeplinirea angajamentelor conform Cartei ONU și a tratatelor internaționale, ci și o contribuție semnificativă la promovarea valorilor fundamentale ale democrației, respectului pentru drepturile omului și supremației legii. Această misiune în Kosovo este o oportunitate pentru acești bravi angajați ai MAI să-și demonstreze abilitățile și competențele profesionale, iar pentru Republica Moldova să-și consolideze poziția în comunitatea internațională", a spus ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.

Ambasadorul Italiei la Chișinău, Lorenzo Tomassoni, a subliniat că obiectivul comun este ca această componență să fie urmată de un pluton de carabinieri, un contigent detașat alături de colegii italieni. „Prin intermediul carabinierilor săi, Moldova oferă o contribuție în plus la securitatea internațională, cea a Balcanilor, a cărei stabilitate este esențială pentru Uniunea Europeană”, a afirmat Lorenzo Tomassoni.

Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi i-a îndemnat pe cei trei carabinieri să își aducă contribuția cu cinste, onoare și devotament în misiunea lor din Kosovo, asigurându-i că prin profesionalismul lor vor fi apreciați și respectați de colegi și comandamentul misiunii. „Le doresc carabinierilor care vor fi detașați în Kosovo să manifeste multă responsabilitate și dedicație acestei misiuni importante de menținere a păcii din Balcanii de Vest”, a remarcat Anatolie Nosatîi.

Căpitanul Ion Luchianic, unul dintre cei trei carabinieri detașați, a reiterat angajamentul său față de reprezentarea demnă a IGC, a MAI și a Republicii Moldova în această misiune internațională de menținere a păcii. „Pentru noi, cei trei angajați carabinieri, detașați în misiunea KFOR, este o onoare, dar și o responsabilitate să reprezentăm cu demnitate țara într-o misiune internațională, unde vom realiza activități de stabilizare și menținerea a păcii în regiune de rând cu reprezentați a peste 20 de națiuni”, a menționat Ion Luchianic.

Participarea carabinierilor la misiuni și operații internaționale asigură îndeplinirea angajamentelor conform Cartei ONU, tratatelor cu Uniunea Europeană și alte organizații internaționale sau state terțe, și reprezintă o contribuție semnificativă la menținerea păcii, securității și stabilității internaționale, precum și la promovarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și a supremației legii.

img24002885

img24002885

img24002885

img24002885

img24002885

img24002885

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!