ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Fiecare a doua școală din Moldova nu are un sistem de colectare și epurare a apelor reziduale

18:19 | 19.04.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/. Fiecare a doua școală din Moldova nu are un sistem de colectare și epurare a apelor reziduale, iar elevii din mediul rural au un acces mai redus la apă, sanitație și igienă în școli. Datele au fost prezentate în cadrul unei mese rotunde organizate împreună cu Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret și mass-media a Parlamentului Republicii Moldova, comunică MOLDPRES.

În cadrul evenimentului, UNICEF a prezentat rezultatele evaluării realizate în octombrie 2023 – februarie 2024 în 968 de instituții de învățământ, potrivit cărora, fiecare a doua școală din Moldova nu are un sistem de colectare și epurare a apelor reziduale, iar elevii din mediul rural au un acces mai redus la apă, sanitație și igienă în școli.

„Tânăra generație este viitorul, iar dacă o îngrijim de la cea mai fragedă vârstă, vom avea o generație sănătoasă”, a menționat deputatul Larisa Novac, membru al Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret și mass-media. De asemenea, Novac a afirmat că accesul la apă și sanitație nu este un privilegiu, dar este un drept fundamental pentru fiecare copil, iar asigurarea localităților din țară cu apă de calitate și sisteme de epurare, astfel încât viața cetățenilor să nu fie în pericol, reprezintă o prioritate.

„Prin îmbunătățirea accesului la apă și servicii de sanitație și igienă în școli, avem oportunitatea de a integra practici prietenoase mediului. Promovând educația sigură și starea de bine a elevilor, noi garantăm demnitatea, siguranța și intimitatea elevilor, precum și un impact mult mai larg asupra societății. Din acest motiv, este important să prioritizăm această problemă și să întreprindem imediat acțiuni pentru a oferi servicii de alimentare cu apă, igienă și sanitație mai bune în școli”, a spus Reprezentantul de Țară UNICEF în Moldova, Maha Damaj.

La rândul său, reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării au prezentat provocările instituțiilor de învățământ în acest domeniu, precum și o serie de soluții, care vor contribui direct la îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă, sanitație și igienă în școli. 

Masa rotundă cu genericul „Asigurarea infrastructurii și serviciilor durabile de alimentare cu apă, sanitație și igienă în instituțiile de învățământ din Republica Moldova” face parte dintr-o serie de activități desfășurate de UNICEF și Ministerul Educației și Cercetării pentru a spori gradul de conștientizare despre riscurile și schimbările necesare la nivel legislativ și tehnic, în vederea îmbunătățirii infrastructurii și serviciilor de alimentare cu apă, igienă și salubritate în școli, astfel încât copiii să beneficieze de un mediu sigur pentru educație.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Programului de Reabilitare și Construcție a Blocurilor Sanitare în Școli, lansat de Ministerul Educației și Cercetării și UNICEF și finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, prin intermediul Băncii germane Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW).  În cadrul programului, 125 de instituții de învățământ vor beneficia de suport complet pentru îmbunătățirea condițiilor de asigurare cu apă și sanitație. Bugetul total al programului se ridică la circa 85 milioane de lei.

img24002895

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!