ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrele din capitală vor prezenta în weekend mai multe spectacole

09:39 | 20.04.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 apr. /MOLDPRES/. Mai multe spectacole vor prezenta în weekend teatrele din capitală. Astfel, sâmbătă, la ora 18.00, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” va fi jucat spectacolul „Casa Mare” de Ion Druță  în regia lui Alexandru Cozub, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, piesa tratează valori des întâlnite în creația lui Druță: relația dintre uman și moral, sacru și profan, ecologia naturii și ecologia spiritului, impactul tehnologizării, aspecte ale memoriei și ale istoriei. Conflictul principal al dramei este de natură interioară. Este, în fond, și o frumoasă poveste de dragoste, uneori ignorată de criticii seduși de schema morală. Ca și alte texte epice şi dramatice ale lui Ion Druţă, piesa poate fi considerată un veritabil manual de etică, valabil şi pentru lumea de astăzi.

În aceeași zi, la ora 18.30, Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale” va oferi publicului spectacolul „Made in Moldova” de Constantin Cheianu, în regia lui Sandu Grecu. Este un spectacol de viziune, modern și percutant, de la accentul pus pe cuvânt până la expresivitatea plastică a imaginilor. Esența tragică a spectacolului nu ne face să disperăm, ci doar să ne punem întrebări: De ce se întâmplă la noi toate aceste lucruri? De ce societatea civilă nu ia o atitudine adecvată? De ce suntem pasivi și nepăsători?

Tot sâmbătă, la 18.30, Teatrul Național „Eugene Ionesco” va prezenta spectacolul „Adi”, monodramă de Constantin Cheianu, în regia Diandrei Gherghel. Distribuția: Anatol Guzic. Piesa îl are în centrul atenției pe Adolf Hitler în ultimele sale zile de viață. La ora 19.00, Teatrul Geneza Art readuce în scenă spectacolul spectacolul „Prenumele”, comedie franceză scrisă de Matthieu Delaporte și Alexandre de la Patelliere, în regia Danielei Burlaca, iar Teatrul „Luceafărul” – spectacolul „Mobilă și durere” de Teodor Mazilu în regia lui Constantin Radu Tudosie (România).

Duminică, la ora 18.00, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” va avea loc spectacolul „Dosarele Siberiei”, de regizorul Petru Hadârcă, realizat după memoriile deportatelor Ecaterina Chele, Margareta Cemârtan-Spânu și ale lui Ion Moraru, condamnat politic în 1950 la 10 ani de GULAG; la 19.00, la Teatrul Geneza Art – spectacolul „Mâncare pentru monștri”, inspirat din Paolo Genovese, în regia Danielei Burlaca, și la Teatrul „Luceafărul” – spectacolul „Mobilă și durere” de Teodor Mazilu în regia lui  Constantin Radu Tudosie (România).

img24002901

img24002901

img24002901

img24002901

img24002901

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!