ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prioritățile Guvernului de creștere economică, discutate de prim-ministrul Dorin Recean și misiunea Fondului Monetar Internațional, condusă de Clara Mira

14:39 | 22.04.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 22 apr. /MOLDPRES/. Stadiul actual de implementare a programului cu Fondul Monetar Internațional (FMI), evoluțiile în realizarea agendei de reforme, dar și progresele înregistrate în dezvoltarea economică a țării au fost discutate la întrevederea prim-ministrului Dorin Recean cu echipa FMI, condusă de Clara Mira.

Experții se vor afla la Chișinău, în perioada 22 aprilie – 2 mai, pentru a realiza cea de-a cincea evaluare a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF) și prima evaluare a programului susținut prin Mecanismul de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate (RSF).

În discuții, prim-ministrul Dorin Recean s-a referit la prioritățile de bază ale Executivului, între care relansarea economiei și îmbunătățirea climatului investițional, cu accent pe asigurarea siguranței și predictibilității pentru oamenii de afaceri care vin să investească în Republica Moldova. De asemenea, premierul a vorbit despre agenda europeană a țării noastre, combaterea corupției și mersul reformelor inițiate în domeniul justiției.

„Continuarea reformelor în justiție va asigura sustenabilitatea acțiunilor noastre în toate celelalte domenii și va crea premisele necesare pentru dezvoltarea afacerilor, sporirea atractivității investiționale a țării noastre, precum și pentru consolidarea securității energetice”, a spus premierul Dorin Recean.

Oficialii au mai discutat despre politica bugetar-fiscală, consolidarea sistemului bancar și gestionarea eficientă și transparentă a finanțelor publice. În următoarele zile, misiunea FMI va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului autorităților, dar și va actualiza datele, evaluând perspectivele la nivel macroeconomic.

Amintim că programul autorităților moldovenești, susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF și EFF, are o durată de 40 de luni și a fost aprobat la 21 decembrie 2021.

img24002939

img24002939

img24002939

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!