ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În mai, SA Energocom va continua să vândă gaze către Moldovagaz, urmare a licitației câștigate la BRM East Energy

12:48 | 23.04.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 23 apr. /MOLDPRES/. SA Energocom a anunţat astăzi că a câștigat licitația pentru livrarea de gaze pentru luna mai, inițiată de Moldovagaz pe platforma electronică de tranzacționare administrată de BRM East Energy SRL, sucursala locală a Bursei Române de Mărfuri. Astfel, în luna mai vor fi livrate circa 20 mln. m3 de gaze, în baza unei formule stabilite de Moldovagaz, ce include indicele TTF  Front Month. Până acum, în perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale obliga Moldovagaz să procure gaze de la Energocom, invocând argumente de securitate energetică, transmite MOLDPRES.

Este prima licitație la care participă Energocom pe platforma BRM East Energy SRL, iar la licitația de astăzi au fost trei participanți înregistrați.

„Prețul exact se va ști pe 1 mai, deoarece acesta este determinat de media zilnică de închidere a indicatorilor TTF pentru luna următoare (Month Ahead). Cert este că echipa Energocom are experiența și competența necesară pentru a găsi parteneri și oferte competitive pe piețele internaționale și a concura pe o piață locală din ce în ce mai liberalizată”, a spus directorul interimar al SA Energocom, Victor Bînzari.

BRM East Energy SRL a început a organiza licitații din luna aprilie pentru consumatorii industriali. De la 1 ianuarie 2025, toți consumatorii non-casnici mari vor fi obligați să facă achiziții, în baza unor amendamente recente votate la Legea cu privire la gazele naturale.

img24002963

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!