ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SHS a emis pentru următoarele zile Cod galben de înghețuri

12:27 | 12.05.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 12 mai. /MOLDPRES/. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat, pentru perioada 13-16 mai, Cod Galben de îngheţuri, transmite MOLDPRES.

Potrivit meteorologilor, în orele nocturne și ale dimineții, pe arii extinse la suprafața solului se prevăd înghețuri cu intensitatea de -1..-2°C.

În cazul emiterii Codului galben, condițiile vremii sunt potențial periculoase. Fenomenele meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, temperaturi ridicate sau scăzute, risc de creșteri de debite și niveluri în râuri etc.) sunt obișnuite pentru teritoriul țării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activități socio-economice.

Specialiştii SHS afirmă că, pe parcursul lunii mai, dintre fenomenele meteorologice stihinice cel mai mare pericol îl prezintă îngheţurile. De asemenea, cel mai mare pericol pentru culturile agricole în luna mai în prezintă îngheţurile intensive. Îngheţurile provoacă daune considerabile recoltei culturilor pomicole în perioada înfloririi. Probabilitatea vătămării de către îngheţuri a florilor şi rodului la cais în luna mai constituie în medie 15-40%, la celelalte culturi pomicole - până la 15%.

img24003458

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!