ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Muzeul Național de Istorie a Moldovei va marca Ziua Internațională a Muzeelor

14:53 | 16.05.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 mai. /MOLDPRES/. Mai multe activități culturale vor avea loc la Muzeul Național de Istorie a Moldovei în cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente din viața comunității mondiale a muzeelor – Ziua Internațională a Muzeelor, care anul acesta va purta genericul „Muzeele pentru educație și cercetare”, informează MOLDPRES.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 18 mai 2024, între orele 10:00-18:00, timp în care organizatorii au pregătit pentru vizitatori o mulțime de activități și surprize.

Programul se va deschide la ora 10.00, cu vizitarea  gratuită a expozițiilor permanente și temporare ale    muzeului, după care vor urma mai multe evenimente: 11:00-12:00 - Exponatul vorbește - proiect pentru muzeu, care cu ajutorul inteligenței artificiale detectează exponatul și îl descrie, prezentat de elevii IPLT „Gheorghe Asachi”, câștigători ai Premiului pentru „Excelență în inginerie” la FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024; 12:00-13:00 - Statui muzicale - instalație care la atingere tactilă generează sunete ale muzicii contemporane, prezentată de câștigătorii Premiului pentru „Excelență în inginerie” la FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024, elevii IPLT Da Vinci, mun. Chișinău; 13:00-14:00 - Robo ghid - macheta unei săli de muzeu în care un robot-ghid oferă tururi la distanță dar și tururi pentru vizitatorii cu dizabilități ai muzeului, prezentată de către elevii IPLT „Gaudeamus” din municipiul Chișinău, câștigători ai Premiului pentru „Proiectul de inovare” la FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024; 15:00-16:00 - Muzeul în reflector - holograme, baloane de săpun, alge luminiscente, led-uri programabile, prezentate de către elevii IPLT „Mihai Stratulat”,  satul Boșcana, Criuleni, câștigători ai Premiului pentru „Perseverență” la FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024.

La ora 15.30, va avea loc vernisajul expoziției temporare „Dialog în spațiu și timp. Expoziție de cultură vestimentară chineză” organizat de Ambasada Republicii Populare Chineze la Chișinău în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, urmat, la ora 16.00, de un alt eveniment cu genericul  ”Explorând Istoria cu Tehnologie” - proiect pentru muzeu cu QR cod, ochelari VR și alte tehnologii, prezentate de către elevii IPG „Viorel Cantemir” satul Sofia, raionul Drochia, câștigători ai Premiului pentru „Stea în devenire” la FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024. Totodată, la 16.00, Sala Roșie va găzdui un Concert cameral susținut de elevii Școlii de Arte „Alexei Stârcea”, conducător artistic: Irina Bogataia, iar la 17.00. Sala cu Bronz - „Note muzicale pe nisip” - proiect inovativ pentru persoanele cu deficiență de auz pentru a le ajuta să „simtă” muzica, prezentate de către elevii IPLT „Spiru Haret”, câștigători ai Premiului pentru „Valorile Fundamentale” la FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024.

 Alte evenimente se vor desfășura pe parcursul zilei în curtea muzeului.

 

img24003589

img24003589

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!