ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Proiectul de lege privind sănătatea și bunăstarea mintală, adoptat de Parlament

15:23 | 16.05.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 16 mai. /MOLDPRES/. Proiectul de lege privind sănătatea și bunăstarea mintală a fost adoptat astăzi de Parlament, în lectura a doua. Documentul își propune să asigure un sistem eficient de asistență, prevenire și monitorizare în domeniul sănătății mintale, informează MOLDPRES.

Proiectul este elaborat de deputații fracțiunii PAS, Liliana Grosu și Ana Racu, și are scopul de a ajusta cadrul normativ depășit în domeniul sănătății mintale. Noua lege va seta un nivel sporit de protecție pentru drepturile persoanelor cu tulburări mintale și de comportament și va reglementa clar procedurile privind diagnosticul, tratamentul și internarea acestora.

În rezultatul expertizei oferite de Consiliul Europei și al consultărilor publice cu participarea reprezentanților autorităților, societății civile, mediului academic și partenerilor de dezvoltare, au fost introduse mai multe modificări, astfel încât să fie racordată legislația națională la standardele internaționale în domeniul sănătății mintale. 

Inițiativa legislativă descrie atribuțiile autorităților publice centrale și locale, iar accentul sporit se pune pe subiectul promovării sănătății mintale în comunitate, inclusiv printr-o colaborare interinstituțională strânsă. Totodată, proiectul propune o nouă redacție a definiției de capacitate, precum și de asistență medicală în sănătatea mintală care presupune furnizare de servicii medicale, cum ar fi prevenirea, profilaxia, screeningul, intervenții farmacologice, psihoterapeutice și alte intervenții bazate pe dovezi în tulburările sănătății mintale și de comportament. O altă modificare se referă la măsurile de restricționare a libertății de mișcare.

Potrivit datelor unui studiu efectuat la finele anului trecut de proiectul moldo-elvețian MENSANA, în Republica Moldova sunt circa 70 de mii de persoane cu probleme de sănătate mintală, inclusiv 31 de mii cu grad de dizabilitate. Anual, 5 mii de persoane sunt depistate cu probleme de sănătate mintală severă. Totodată, în Moldova sunt doar doi psihiatri la 100 de mii de populație, pe când media în Europa constituie cinci medici. Astfel, proiectul lansat își propune o ameliorare în ceea ce privește serviciile specializate de sănătate mintală și intervențiile care trebuie să atragă atenție asupra respectării drepturilor și libertăților persoanelor cu probleme de sănătate mintală în toată țara.

Documentul va intra în vigoare la expirarea a 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial. Tot atunci, va fi abrogată Legea privind sănătatea mentală.

img24003596

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!