ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Activistul Victor Pleșcanov, privat de libertate în iunie 2022 de structurile de forță de la Tiraspol, a fost eliberat din detenție

11:01 | 17.05.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 17 mai. /MOLDPRES/. Activistul Victor Pleșcanov, privat de libertate în data de 10 iunie 2022 de către structurile de forță de la Tiraspol, a fost eliberat din detenție. Informația a fost confirmată astăzi de Biroul politici de reintegrare, care a salutat această decizie. Autoritățile de la Chișinău a îndemnat Tiraspolul să dea curs „apelurilor și pe alte cazuri individuale de rezonanță, cu eliberarea neîntârziată și a celorlalți cetățeni ai Republicii Moldova”, informează MOLDPRES.

Potrivit instituției, cazul lui Victor Pleșcanov a fost menținut în vizorul permanent al vicepremierului pentru reintegrare și al Biroului politici de reintegrare, cu întreprinderea tuturor eforturilor posibile în comun cu partenerii externi și cu sensibilizarea constantă a participanților în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană și a reprezentantului politic de la Tiraspol.

„În apelurile noastre a fost reiterată cererea eliberării imediate și necondiționate a cetățeanului Victor Pleșcanov din detenția ilegală, restabilirea drepturilor și libertăților fundamentale ale acestuia, acordarea asistenței medicale necesare”, a precizat Biroului politici de reintegrare.

Totodată, instituția a mulțumit pentru implicare activă și conlucrare pe acest caz - Misiunii OSCE din Republica Moldova, ambasadelor SUA, Marii Britanii și statelor-membre ale Uniunii Europene în Republica Moldova, Asociației Obștești „Promo-LEX”, apărătorilor drepturilor omului și tuturor celor care au mediatizat și monitorizat permanent cazul respectiv.

„Îndemnăm repetat Tiraspolul să dea curs apelurilor noastre și pe alte cazuri individuale de rezonanță, conform exemplelor lui Pleșcanov V. și Glijin A., cu eliberarea neîntârziată și a celorlalți cetățeni ai Republicii Moldova ce sunt ilegal încarcerați și persecutați în regiune: Dimov Al., Menzarari S., Dudnic Vl., Ermurachi M., Malîșev A., Pogorlețchii V. ș.a.”, a subliniat Biroului politici de reintegrare.

Activistul Victor Pleșcanov a fost condamnat la închisoarea, în regiunea transnistreană, pentru „instigare la extremism”, după ce a scris pe o rețea de socializare „Slava Ucrainei! Moarte RMN”. Bărbatului i-a fost stabilită o pedeapsă 3 ani și 2 luni de închisoare. Acesta a fost deținut în penitenciarul nr. 3 din Tiraspol.

img24003628

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!