ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Dumitru Alaiba: Republica Moldova are cei mai mulți angajați în domeniul IT per capita din Europa

11:29 | 18.05.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Republica Moldova are cei mai mulți angajați în domeniul IT (Tehnologii Informaționale) per capita din Europa, după Estonia. În anul 2023, sectorul IT a deținut o rată de 4,5% din totalul persoanelor angajate, sau 26.327 de specialiști, care au contribuit direct la o pondere de 6,7% din produsul intern brut. Cifrele au fost prezentate de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, transmite MOLDPRES. 

La acest capitol, țara noastră a depășit giganți precum Polonia, Ucraina și România, conform unui studiu publicat de Emerging Europe, a precizat Dumitru Alaiba. 

„Dacă Estonia, cu o populație mai mică decât a Moldovei, poate fi lider, atunci putem și noi. Și o facem zi de zi, construind un climat investițional atractiv, încurajând exporturile de servicii și produse, deschizând noi piețe și mergând decisiv spre integrarea în UE. Suntem unicii din Europa care oferim un impozit unic de 7% pentru companiile IT și un model fiscal care încurajează reinvestirea profitului și creșterea afacerilor. Reformăm și reducem barierele birocratice pentru a ușura viața antreprenorilor și inovatorilor. Vrem o economie digitală durabilă și integrată global. Și o construim zi de zi, împreună”, a afirmat vicepremierul.

În perioada 6 - 7 iunie curent, în țara noastră va fi organizat Moldova Digital Summit, în cadrul căruia vor fi discutate tendințele de dezvoltare a sectorului. 

img24003657

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!