ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În mai multe blocuri locative din capitală a început instalarea punctelor termice individuale

12:26 | 20.05.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 20 mai. /MOLDPRES/. În mai multe blocuri locative din capitală a început instalarea punctelor termice individuale. Acestea vor oferi posibilitatea de reglare a temperaturii agentului termic la nivel de bloc, precum și mai multă independență în conectarea și deconectarea încălzirii. Echipamentele de ultimă generație vor fi puse în funcțiune începând cu următorul sezon rece, transmite MOLDPRES.

Astfel, locatarii se vor putea bucura de ajustarea automată a consumului de energie termică, în funcție de temperatura aerului exterior, prepararea apei calde, direct la subsolul edificiului, precum și distribuirea uniformă a energiei termice.

Potrivit directorului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, circa 10 000 de familii vor beneficia de servicii de termoficare mult mai calitative, începând cu toamna acestui an. „Această abordare o vom avea în cât mai multe blocuri în viitorul apropiat pentru a aduce serviciul de termoficare centralizată la standardele europene”, a menționat directorul UCIPE, în cadrul unei vizite de documentare la blocurile locative beneficiare.

Directorul tehnic adjunct Termoelectrica S.A., Andrei Vârlan, a afirmat că noile instalații vor aduce un șir de beneficii nu doar locatarilor, dar și furnizorului de energie termică. “Va fi uniformă mișcarea agentului termic, pe fiecare coloană, iar agentul termic va fi repartizat egal în fiecare calorifer. Necesitatea punctelor termice respective reiese și din obiectivul utilizării raționale a energiei termice și diminuării consumurilor de către fiecare bloc“, a precizat  Andrei Vârlan.

Proiectul investițional este parte a celui de-al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (PIESACET-2), finanțat de Banca Mondială. În total, de puncte termice individuale vor beneficia circa 100 de blocuri locative și 3 grădinițe din capitală. 

img24003693

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!