ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție aniversară dedicată scriitorului Alexei Marinat a fost deschisă la Biblioteca Națională

14:14 | 20.05.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 mai. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost deschisă astăzi o expoziție de documente cu genericul „Alexei Marinat – martirul istoriei basarabene. 100 de ani de la naștere”, consacrată prozatorului, nuvelistului, romancierului, dramaturgului și publicistului Alexei Marinat, supranumit „Soljenițîn al Basarabiei”, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Elena Pintilei, directoarea instituției, a menționat că expoziția reflectă activitatea scriitorului, care este considerat „o adevărată conștiință luptătoare a literaturii române din Republica Moldova” (Ion Ciocanu). Alexei Marinat a avut curajul să scrie despre acele timpuri tragice din istoria noastră, tragice pentru un popor întreg. „Deși cunoscută din ziare, interviuri și filmulețe, istoria vieții tatălui meu trezește mereu interesul publicului, pentru că e aproape de oameni, aproape de istoria neamului nostru care a suferit. O asemenea poveste tragică este practic în fiecare a două familie din Moldova”, mărturisește Andrei Marinat, fiul lui Alexei Marinat.

Potrivit Elenei Pintilei, în expoziție se regăsesc: „Zările ne cheamă” (1959), cartea de debut a scriitorului; „Venea un om pe drum de țară”, culegere de proză scurtă și „Fata cu harțag” (1962); „Dragoste” (1963); romanul „Urme pe prag” care stigmatizează nepăsarea socială, lipsa de inițiativă, lașitatea (1966); „Drob de sare” (1968); romanul „Mesagerii” (1977) în care vorbește despre exilul siberian; „Comedii” (1985); „La doi pași de fericire” (1989), schițe și nuvele umoristice; „Scrieri alese” (1991); „Eu și lumea” (1999), (2017), (2023), proză documentară în care scriitorul recreează atmosfera foametei din 1946-1947 și face referințe îndrăznețe la realitățile de pe timpul lui Stalin etc; „Călătorii în jurul omului” (2004), o culegere de texte în care Alexei Marinat conturează momente din perioada aflării sale în detenție, dar și în cariera sa de publicist și prozator; manuscrise; fotografii; obiecte personale din arhiva familiei Marinat.

Documentele sunt sistematizate în două compartimente: ”Legenda pe nume Alexei Marinat” și „Omul din Gulag”.

Expoziția va fi deschisă până la 20 iulie.

 

img24003696

img24003696

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!