ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dumitru Alaiba: Exporturile de produse agricole moldovenești s-au triplat în urma liberalizării comerțului cu UE

09:02 | 21.05.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 21 mai. /MOLDPRES/. Într-o perioadă foarte scurtă de timp, comerțul Republicii Moldova s-a reorientat total, iar în prezent 65% din exporturile țării noastre merg spre Uniunea Europeană. În urma liberalizării comerțului cu UE, exporturile de produse agricole moldovenești s-au triplat. Constatările au fost făcute de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, transmite MOLDPRES.

Potrivit vicepremierului, liberalizarea pentru încă un an a comerțului cu UE este o oportunitate imensă pentru exportatorii noștri. Dovadă în acest sens sunt datele statistice, care relevă că suma exporturilor produselor contingentate înainte de liberalizarea comerțului a constituit 26,9 mln dolari, iar în 2023 agricultorii noștri au făcut afaceri în sumă de 89,5 mln dolari, ceea ce reprezintă o creștere de 3,5 ori în doar în trei ani.

Ba mai mult, la unele produse, Republica Moldova a depășit cotele prevăzute: la struguri – cu 62%, la prune - cu 300% și la cireșe - cu 93%.

„Aceste cifre demonstrează faptul că produsele noastre sunt din ce în ce mai apreciate pe piețele UE. Asta e economia pe care ne-o dorim! În care antreprenorii au acces la piețe și pot să se manifeste pe piața globală. Și acesta e doar începutul. Cu siguranță, produsele moldovenești vor deveni faimoase pe marea piață UE pentru calitatea lor deosebită. Este încă o dovadă a sprijinului constant al Uniunii Europene pentru țara noastră. Mulțumim partenerilor noștri europeni”, a afirmat Dumitru Alaiba.

Recent, Consiliul European a prelungit cu încă un an liberalizarea comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Astfel, producătorii din Republica Moldova vor exporta pe piața europeană struguri de masă, roșii, usturoi, mere, cireșe, prune și suc de struguri, fără taxe și restricții cantitative. Măsurile de liberalizare a comerțului vor intra în vigoare începând cu data de 25 iulie 2024, atunci când actualele măsuri de liberalizare vor expira.

img24003719

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!