ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Interpreta Silvia Zagoreanu a fost distinsă cu premiul „Gold Star” (Ex - Oscar în Folclor)

13:01 | 21.05.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 mai. /MOLDPRES/. Reprezentanta Republicii Moldova, membră a Uniunii Mondiale de Folclor, directoare a Centrului Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI), Silvia Zagoreanu, a fost distinsă cu premiul „Gold Star” (Ex - Oscar în Folclor) al Uniunii Mondiale de Folclor (IGF), informează MOLDPRES.

În perioada 18-20 mai 2024, reprezentanții Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F) s-au întrunit la Marsilia, Franța, în vederea organizării Galei de Premiere I.G.F. „Gold Star” (Ex - Oscar în Folclor). Festivitatea de premiere a fost deschisă de către Dorel Cosma, președintele Uniunii Mondiale de Folclor și de Nicolas Charlety, președintele adjunct IGF.

Imnul Republicii Modova a fost onorat de sute de spectatori la Marsilia. În cadrul evenimentului, reprezentanta Republicii Moldova, Silvia Zagoreanu, îmbrăcată în costumul tradițional, a povestit participanților din celelalte țări despre cămașa cu altiță, inclusă în lista UNESCO, prezentând un scurt metraj creat de jurnalista și realizatoarea de emisiuni Tatiana Slivca. Totodată, Silvia Zagoreanu a mulțumit în limba franceză organizatorilor și a invitat reprezentanții Uniunii Mondiale de Folclor la evenimentul dedicat aniversării celor 90 ani de la înființarea CNCPPCI.

Au fost premiați: Silvia Zagoreanu – Republica Moldova; Muratt Hurieytt – Turcia; Josef Revak - Slovacia; Maria Kolobych – Ucraina; Fabrizio Cataneo- Italia; Lorenta Fustin – Croația, Michel Neth și Christine Valenza – Franța. După decernarea premiului, în onoarea fiecărui premiant, a fost intonat Imnul de Stat al ţării reprezentate de câştigător.

La finalul ceremoniei de premiere, membrii I.G.F au primit câte o distincție cu ocazia aniversării a 75 de ani de activitate a Uniunii Mondiale de Folclor. Totodată la Marsilia, a avut loc o nouă ședință a Biroului Executiv a Uniunii Mondiale de Folclor și s-au prevăzut o serie de activități atât cu preponderență folclorică, dar și dezbateri, simpozioane, expoziții, schimburi literare, manifestări coregrafice care vor avea loc în diverse țări ale lumii.

img24003727

img24003727

img24003727

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!