ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un număr record de vizitatori, înregistrat la Noaptea Europeană a Muzeelor

13:25 | 21.05.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 mai. /MOLDPRES/. Ziua și Noaptea Muzeelor a înregistrat un număr record de vizitatori la cea de-a douăzecea ediție. Doar la muzeele din subordinea Ministerului Culturii au mers peste 21.500 de vizitatori, comparativ cu peste 17.500 în 2023, informează MOLDPRES.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Culturii, în condițiile în care, pe parcursul săptămânii trecute, buletinele de știri au evidențiat experiențe de interferențe dintre tehnologie, inovație și trecutul cultural în cadrul proiectului „Muzeele Viitorului”, Ziua și Noaptea Muzeelor au devenit puncte importante pe agenda culturală a vizitatorilor sâmbătă.

Animația imersivă a picturilor murale „Nunta” și „Hora moldovenească”, realitatea augmentată pe instalația „Pomului Vieții”, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală sau „Istoria Cărții” la Muzeul de Istorie a Moldovei au fost piese de mare interes. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a marcat Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor cu accent pe soluțiile tehnologice care înnobilează trecutul, dar și cu un târg al meșterilor populari, mai multe recitaluri muzicale și ateliere de creație.

Muzeul Național de Istorie (MNIM) nu a avut posibilitate să țină luminile aprinse și ușile deschise până noaptea târziu (așa cum peste 30 de angajați ai acestuia sunt la recuperare după un accident), în schimb ziua de 18 mai a fost una de pomină. Sâmbătă, aici a avut loc o veritabilă „paradă” a proiectelor pasionaților de tehnologii din cadrul FIRST LEGO League Challenge Moldova 2024. Printre acestea – exponate vorbitoare, statui muzicale robo ghid, note muzicale pe nisip etc, iar în curte – reconstituiri ale vieții cotidiene cu piese vestimentare istorice și aplicare de desene în stil cucutenian, cu ajutorul șablonului; zonă foto, tragerea la tir cu arcul; cortul pârcălabului; miniexpoziție de piese medievale; scene de luptă din perioada medievală (activități susținute de Asociația cluburilor de Reconstrucție Istorică din RM „Bastion”).

Tot în curtea MNIM, concentrație de motoare pregătite pentru The Distinguished Gentleman's Ride 2024, cel mai numeros eveniment moto din lume. (În aceeași zi, la Chișinău și în alte 900 de orașe ale lumii, motocicliști îmbrăcați la patru ace, urcă pe motociclete ca să participe la un ride caritabil). Motociclete clasice, cafe racer, cu ataș, tracker, bobber, modern classic, chopper – s-au parcat în curtea Muzeului de Istorie, spre deliciul vizitatorilor de toate vârstele, apoi au pornit în ride prin capitală.

Cei mai mulți vizitatori au fost și anul acesta la Muzeul Național de Artă al Moldovei (peste 9500), care a ademenit printr-un program cultural bogat și divers, cu ocazia Nopții Muzeelor. Vizitatorii au putut admira expozițiile muzeului, dar şi s-au bucurat de concerte și ateliere interactive (15 la număr) pentru copii și adulți. Atmosfera a fost pe măsură, grație recitalurilor susținute de violonista Irina Mureșan, în cadrul Festivalului Internațional Zilele Muzicii Noi și al studenților de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, dar și al evoluării ansamblurilor de copii de la școala de Arte „Alexei Stârcea”, Liceul Republican de Muzică „Serghei Rahmaninov”, Orchestra de cameră a Liceului Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, Formația  ethno-jazz „TRIGON”, Corul de Cameră condus de Ilona Stepan. Spre miezul nopții, vizitatorii MNAM au admirat o proiecție impresionantă de lumini.

La Muzeul Național al Literaturii Române, Ziua Muzeelor s-a desfășurat în cadrul agendei Zilelor Literaturii Române la Chișinău, cu invitați de aleasă speță scriitoricească de pe ambele maluri ale Prutului. Astfel, în prima parte a zilei, aici a avut loc un atelier practic pentru profesori cu Mihnea Bâlici (Cluj): „Cum ne apropiem de literatura contemporană. Comunism, anticomunism și miopie istorică: despre revizitarea trecutului în literatura română contemporană scrisă”. Texte de Dan Lungu – Sunt o babă comunistă, Lavinia Braniște – Sonia ridică mâna, Mihai Duțescu – Bureți de fag. Noaptea, la MNLR, vizitatorii au avut acces la expozițiile de cărți, ilustrații în acuarelă,  fotografii și portrete: „25 de voci feminine în literatura română”, „Boul cuminte, vulpea diplomată și ceilalți de la Donici…” și „Petru Cărare, maestrul săgeților”. Expoziții.

În cadrul Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi” cele mai vizitate obiective au fost Schitul rupestru „Peștera”, Muzeul de Arheologie și Antropologie, punctul de Belvedere și promontoriul Butuceni. Anul acesta, în premieră, Muzeul de Istorie a Evreilor din Republica Moldova a organizat activități la Cimitirul Evreiesc din Chișinău. Echipa muzeului a elaborat un „Quest la Cimitir”, o acțiune interactivă prin care vizitatorii folosesc o hartă pentru a găsi mormintele unor personalități, pe aproape 12 hectare al cimitirului. Pietrele funerare conțin coduri QR, cu acces la  informații din ghidurile audio, în limbile română, rusă și engleză, elaborate de cercetătorii muzeului. La program au participat peste 100 de persoane din Moldova, Ucraina, SUA, Olanda, Germania ș.a.

Potrivit organizatorilor, Noaptea Muzeelor 2024 a demonstrat încă o dată că muzeele sunt spații vii și active, care oferă publicului experiență culturală memorabilă, iar industriilor creative - idei și inspirație.

img24003729

img24003729

img24003729

img24003729

img24003729

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!