ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Măsurile de construire a unei economii dezvoltate, discutate de premierul Dorin Recean și Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni

12:07 | 21.05.2024 Categorie: Oficial

Bruxelles, 21 mai. /MOLDPRES/. Construirea unei economii dezvoltate, reziliente și competitive, care să asigure creșterea economică și accesul la piața internă a Uniunii Europene, a fost principala temă abordată la întrevederea dintre prim-ministrul Dorin Recean și Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, transmite MOLDPRES.

Prim-ministrul a subliniat că, în anul curent, Guvernul își va concentra eforturile asupra promovării unor politici macroeconomice orientate spre stabilitate și reforme, care să favorizeze redresarea și o creștere economică sustenabilă. În context, premierul și-a exprimat recunoștința pentru asistența acordată de UE țării noastre, în special pentru sprijinul financiar anunțat de 250 de milioane de euro.

Premierul l-a informat pe oficialul european despre Planul de creștere economică al Guvernului, bazat pe intervenții concrete, menite să sprijine aderarea Republicii Moldova la piața internă a UE. „Ne dorim să dezvoltăm un model economic aliniat la cel european, axat pe digitalizare, inovații, eficiență energetică și economie verde, dar și un mediu de afaceri favorabil și predictibil”, a declarat premierul.

Oficialii au mai vorbit despre Programul de reformă economică 2024-2026, prezentat la începutul anului curent de către Republica Moldova, pentru prima dată după acordarea statutului de stat candidat pentru aderare. Alte subiecte au vizat Platforma de parteneriat pentru Moldova și organizarea, anuală, a conferințelor ministeriale la nivel înalt pentru a mobiliza resurse, a evalua rezultatele și a stabili noi priorități de sprijin. Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a încurajat Guvernul să continue realizarea agendei de reforme și a dat asigurări referitoare la sprijinul necesar în acest sens.

În cadrul întrevederii, premierul a menționat că așteaptă o evaluare pozitivă a cererii țării noastre de aderare la Spațiul Unic de Plăți în Euro, depusă la Consiliul European de Plăți în ianuarie 2024, care reprezintă un pas esențial în direcția integrării economice și politice europene.

img24003730

img24003730

img24003730

img24003730

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!