ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Procuratura Anticorupție a contestat sentința anunțată recent în cazul lui Vlad Filat

15:20 | 21.05.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 21 mai. /MOLDPRES/. Procuratura Anticorupție a anunțat astăzi că a contestat la Curtea de Apel Chișinău, sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 7 mai 2024 prin care instanța a hotărât că fapta incriminată lui Vladimir Filat nu întrunește elementele infracțiunii de spălare de bani, comunică MOLDPRES.

Potrivit PA, procurorii solicită Curții de Apel Chișinău - casarea sentinței emise de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, din 7 mai 2024 și pronunțarea unei noi hotărâri în care să se recunoască culpabilitatea lui Vladimir Filat în comiterea infracțiunii de spălare de bani, stabilirea unei pedepse de 7 ani de închisoare și confiscarea sumei de aproximativ 13 mln lei, contravaloarea banilor care au constituit obiectul spălării banilor.

„Această acțiune este vitală pentru asigurarea aplicării legii și pentru a demonstra că nimeni nu este mai presus de lege, indiferent de poziția socială sau de influența politică. Procuratura Anticorupție remarcă discrepanțe semnificative între concluziile instanței de judecată și fundamentările aduse de aceasta. Deși sentința de achitare a inculpatului Vladimir Filat a fost motivată prin absența elementelor infracțiunii incriminate, instanța de judecată a emis concluzii contradictorii în diverse compartimente ale deciziei sale. În mod specific, în analiza instanței asupra laturii obiective a presupusei infracțiuni, s-a evidențiat o interpretare neconvențională și greșită a prevederilor legale, cu referire la necesitatea demonstrării întoarcerii în posesia inculpatului a bunurilor provenite din activități infracționale. Această interpretare a fost fundamentată pe presupuneri nejustificate și speculații, care contravin atât legislației naționale, cât și tratatelor internaționale și practicii judiciare”, se spune în comunicatul emis de PA.

De asemenea, potrivit procurorilor instanța de judecată nu a reușit să ofere o justificare coezivă pentru aceste concluzii divergente. Astfel, fiind necesară o revizuire a deciziei instanței și o corectare a erorilor în interpretarea și aplicarea legii.

Totodată, procurorii au constatat că instanța de judecată în cadrul examinării prezentei cauze penale s-a manifestat vădit în defavoarea poziției acuzatorului de stat, a lezat drepturile acuzării de a administra probele pe care le consideră ca fiind relevante.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!