ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell: „UE trebuie să continue să-și manifeste solidaritatea deplină față de R. Moldova”

15:55 | 21.05.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 21 mai. /MOLDPRES/. Relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană nu au fost niciodată mai strânse, iar UE trebuie să continue să-și manifeste solidaritatea deplină față de Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute astăzi la Bruxelles de vicepreședintele Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell Fontelles, care a susținut o conferință de presă alături de Premierul Dorin Recean după cea de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, transmite MOLDPRES.

Oficialul european a remarcat că provocările cu care se confruntă țara noastră nu au împiedicat-o în a face „eforturi considerabile pentru a se apropia de UE”.

„UE trebuie să continue să-și manifeste solidaritatea deplină față de Republica Moldova din multe motive: pentru că faceți parte din marea familie europeană și pentru că noi constatăm că Rusia încearcă în mod activ să vă destabilizeze țara”, a precizat vicepreședintele Comisiei Europene.

Josep Borrell a mai adăugat că UE a oferit până acum peste 140 mln euro pentru modernizarea forțele armate ale Republicii Moldova, iar „această sumă va fi suplimentată, pentru că trebuie să contribuim la securitatea și stabilitatea dvs, să consolidăm democrația în țară și să susținem procesul de reformă”.

Oficialul european s-a referit și la referendumul privind integrarea europeană care urmează a fi organizat în toamna acestui an în țara noastră, concomitent cu alegerile prezidențiale. „Va fi cea mai mare șansă pentru ca cetățenii să-și exprime voința cu privire la aspirațiile europene. Să sperăm că nu va exista o interferență străină pentru că dezinformarea nu va face decât să se intensifice în procesul preelectoral. Viitorul Moldovei și al cetățenilor ei este în UE”, a opinat oficialul.

Vicepreședintele Comisiei Europene a spus că Republica Moldova a devenit prima țară care a semnat un parteneriat în domeniul securității cu Uniunea Europeană.

Premierul Dorin Recean a declarat că „în ciuda tuturor provocărilor, Republica Moldova a făcut progrese care pot fi considerate remarcabile și vom continua în același ritm”. „Țara noastră și-a asumat acest drum și sunt sigur că pe 20 octombrie, cetățenii noștri vor confirma în număr mare această alegere în cadrul referendumului privind integrarea europeană”, a remarcat Dorin Recean.

La Bruxelles s-a desfășurat astăzi cea de-a 8-a reuniune a Consiliului de Asociere Moldova - Uniunea Europeană. Aceasta este prima reuniune de când Republica Moldova a obținut decizia de a iniția negocierile de aderare la UE.

img24003744

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!