ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Dorin Recean, după reuniunea Consiliului de Asociere RM-UE: „Republica Moldova are parteneri de încredere. Împreună construim Europa acasă și o viață mai bună pentru cetățeni”

08:34 | 22.05.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 22 mai. /MOLDPRES/. Angajamentul ferm al țării noastre pentru implementarea reformelor-cheie ce țin de agenda europeană a Republicii Moldova a fost reconfirmat de prim-ministrul Dorin Recean la cea de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere. Aceasta este prima reuniune după decizia istorică a Consiliului European, din 14 decembrie 2023, cu privire la începerea negocierilor de aderare cu țara noastră, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare a Guvernului.

În cadrul declarațiilor de presă, susținute împreună cu vicepreședintele Comisiei Europene, Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, prim-ministrul Dorin Recean a subliniat decizia fermă a autorităților de la Chișinău de a implementa recomandările Comisiei Europene în domeniul justiției, luptei contra corupției, dezvoltării economice, securității energetice și în domeniul social. 

„În cadrul reuniunii de astăzi, am dat asigurări că suntem ferm hotărâți să implementăm toate reformele în parcursul nostru european care, în primul rând, vor aduce o viață mai bună cetățenilor Republicii Moldova. Reformele pe care le facem sunt pentru bunăstarea și în beneficiul fiecărui moldovean. Avem parteneri de încredere, împreună cu care construim Europa la noi acasă și o viață mai bună pentru cetățeni”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Șeful Executivului s-a referit la facilitățile de care beneficiază deja cetățenii din Republica Moldova, datorită suportului constant al părții europene. Printre acestea se numără - regimul de călătorii fără vize în Spațiul Schengen, tariful redus la roaming, prelungirea cu un an a liberalizării cotelor pentru cele 7 produse agricole și a transportului rutier de mărfuri. De asemenea, Republica Moldova a devenit principalul furnizor de prune în UE și a obținut dreptul de a exporta ouă și carne de pui.

Totodată, prim-ministrul Dorin Recean s-a referit la interconectarea infrastructurii noastre de transport cu cea a Uniunii Europene și a menționat importanța Conferinței Interguvernamentale care va marca începerea negocierilor. Potrivit premierului, integrarea țării noastră va aduce beneficii și Uniunii Europene. Aceasta va putea investi în securitatea regională și în Republica Moldova care, în consecință, va deveni un contribuitor de stabilitate și prosperitate în regiune. 

„Republica Moldova dorește nu doar să beneficieze de ajutor, ci și să acționeze ca un furnizor de securitate pe care Uniunea Europeană se poate baza. În ciuda tuturor provocărilor, am înregistrat progrese și vom continua în același ritm. Țara noastră și-a asumat acest drum și sunt sigur că, pe 20 octombrie, cetățenii noștri vor confirma în număr mare această alegere la referendumul privind integrarea europeană. Suntem mândri că putem deveni membri ai Uniunii Europene”, a subliniat premierul Dorin Recean. 

La rândul său, vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a menționat că relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană nu au fost niciodată mai strânse, iar UE va continua să contribuie la dezvoltarea și sporirea rezilienței țării noastre. „Viitorul Moldovei și al cetățenilor moldoveni este în Uniunea Europeană, iar referendumul din această toamnă va fi cea mai mare șansă pentru ca cetățenii să-și exprime voința privind aspirațiile europene”, a adăugat Josep Borrell.

img24003760

img24003760

img24003760

img24003760

img24003760

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!