ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

„Fii parte din Plan" este tema Zilei Internaționale a Diversității Biologice-2024, marcată pe 22 mai

09:26 | 22.05.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 22 mai. /MOLDPRES/. „Fii parte din Plan" este tema Zilei Internaționale a Diversității Biologice 2024, marcată astăzi, fiind un apel la acțiune pentru toate părțile interesate pentru a opri și inversa pierderea biodiversității prin sprijinirea implementării Cadrului Global de Biodiversitate Kunming-Montreal, denumit și Planul pentru Biodiversitate, transmite MOLDPRES.

„Ziua Internațională a Diversității Biologice din acest an ne reamintește că suntem cu toții „parte a planului" – cu toții avem un rol de jucat. Popoarele indigene, întreprinderile, instituțiile financiare, autoritățile locale și regionale, societatea civilă, tinerii și mediul academic trebuie să colaboreze pentru a valorifica, proteja și reface biodiversitatea într-un mod care să aducă beneficii tuturor. În timp ce marcăm această Zi a Diversității Biologice, să ne angajăm să facem parte din Plan”, explică Ministerul Mediului.

De asemenea, Guvernele, popoarele indigene și comunitățile locale, organizațiile neguvernamentale, parlamentarii, întreprinderile și persoanele fizice sunt încurajate să evidențieze modalitățile în care susțin implementarea Planului pentru biodiversitate, indică sursa citată.

Biodiversitatea descrie gama largă de forme de viață de pe Pământ, de la gene la ecosisteme întregi. Aceasta cuprinde procesele care mențin viața, inclusiv evoluția, ecologia și practicile culturale. Biodiversitatea cuprinde nu numai speciile rare, amenințate sau pe cale de dispariție, ci toate ființele vii, de la organisme bine cunoscute precum oamenii până la cele mai puțin cunoscute, cum ar fi microbii, ciupercile și nevertebratele.

Aceasta joacă un rol vital în mai multe aspecte ale vieții noastre. Importanța sa constă în numeroasele beneficii pe care oamenii le obțin, inclusiv nevoi esențiale precum hrană, combustibilul, adăpostul și medicamentele. Ecosistemele oferă servicii esențiale precum polenizarea, răspândirea semințelor, reglarea climei, purificarea apei, ciclul nutrienților și controlul dăunătorilor. Totodată, biodiversitatea deține valoare dincolo de beneficiile cunoscute, oferind potențial medicamente noi și alte servicii încă de descoperit.

img24003763

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!