ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Serviciului Fiscal de Stat

11:25 | 22.05.2024 Categorie: Comunicate

Chişinău, 22 mai. /MOLDPRES/. Serviciul Fiscal de Stat este în proces de evaluare a aspectelor privind confidențialitatea și securitatea datelor de către Forumul Global al OCDE

Serviciul Fiscal de Stat este evaluat, în perioada 21-23 mai 2024, de către Forumul Global al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) pe aspectele privind confidențialitatea și securitatea datelor, în contextul angajamentului de schimb automat de date privind conturile financiare.

În cadrul ședinței de deschidere a misiunii, directorul SFS, Olga Golban a avut o întrevedere cu echipa de evaluatori din partea Forumului Global al OCDE, Shara Reid Donaldson, Sigrid De Groote, Romică Neacșu și Jason Faron, menționând importanța acestui exercițiu, în contextul angajamentului Republicii Moldova de a realiza primul schimb automat de date privind conturile financiare în anul 2024.

„Schimbul automat de informații privind conturile financiare cu jurisdicțiile semnatare la nivelul standardului convenit de OCDE constituie un pas important spre transparentizarea veniturilor și, totodată, identificarea persoanelor fizice sau entităților, care se eschivează de la declararea veniturilor și plata impozitelor, prin transferul banilor în conturile din străinătate. Schimbul automat de informații privind conturile financiare va deveni astfel un instrument important pentru reducerea economiei tenebre, contracararea fluxurilor ilegale a capitalului în străinătate, combaterea evaziunii fiscale și o sursă suplimentară pentru colectarea veniturilor la buget”, a declarat Olga Golban.

Pe parcursul a trei zile, echipa de evaluatori din partea Forumului Global al OCDE vor fi familiarizați cu cadrul legal pentru confidențialitatea și securitatea datelor, ciclurile de viață al informațiilor schimbate în conformitate cu prevederile tratatelor în cadrul SFS, managementul securității informațiilor, controalele privind resursele umane, politicile și practicile de management pentru angajați, contractori și personal terț, securitatea sistemului IT.

Reamintim că, Republica Moldova implementează standardul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) pentru schimbul automat de informații privind conturile financiare și în conformitate cu prevederile Legii nr. 69/2023.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!