ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Polonia achiziţionează de la SUA un sistem de supraveghere aerospaţială pentru monitorizarea frontierelor sale nord-estice

11:52 | 22.05.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 22 mai. /MOLDPRES/. Polonia a semnat un acord cu SUA pentru achiziţionarea contra sumei de 960 de milioane de dolari a unui sistem de supraveghere aerospaţială pentru monitorizarea frontierelor sale nord-estice, a anunţat miercuri ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, informează Reuters, citat de Agerpres și Moldpres. 

"Polonia va fi a doua ţară din lume care va folosi acest sistem. Acordul defineşte securitatea noastră, acesta este un alt act de cooperare între Polonia şi SUA", a spus ministrul polonez.

În ultimul an, Polonia şi-a majorat cheltuielile pentru apărare cu 4% din Produsul său Intern Brut, în condiţiile în care această ţară caută să-şi întărească forţele armate în urma declanşării invaziei ruse împotriva Ucrainei. Varşovia intenţionează să investească 10 miliarde de zloţi (2,6 miliarde de dolari) în apărarea frontierei sale estice.

Conform contractului, Polonia va primi patru baloane aerostat ce vor fi staţionate la posturi de-a lungul frontierelor estică şi nord-estică ale Poloniei, pentru a asista Sistemul de Apărare Aeriană şi Sistemul de Monitorizare a Coastei ale acestei ţări.

Contractul prevede de asemenea logistica aferentă şi un program de sprijin. Sistemul va fi livrat şi pe deplin operaţional începând cu 2027, a precizat Kosiniak-Kamysz.

Potrivit directorului Agenţiei de Armament a Poloniei, generalul Artur Kuptel, care a descris sistemul în media poloneze mai devreme luna aceasta, radare suspendate pe aceste baloane aerostat vor monitoriza din spaţiul aerian polonez cerul Ucrainei, Republicii Belarus şi exclavei ruse Kaliningrad.

Aceste radare pot detecta o serie întreagă de obiecte, precum rachete, avioane, drone şi nave de suprafaţă pe o rază de până la 300 de km.

În februarie, Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare de unor asemenea sisteme de supraveghere radar şi a elementelor de logistică aferente.

img24003773

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!