ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autorităţile anunţă noi cerințe pentru conducerea vehiculelor agricole pe drumurile publice

11:21 | 27.05.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 27 mai. /MOLDPRES/. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) atenţionează posesorii de certificat de tractorist-mecanic eliberat de ISST „Intehagro” şi aduce la cunoștință noile reglementări privind participarea la traficul rutier pe drumurile publice cu vehicule supuse înmatriculării de către „Intehagro”, transmite MOLDPRES.

Conform punctului 5 din Regulamentul privind procedura de examinare pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 181 din 23 martie 2022, conducerea vehiculelor agricole pe drumurile publice este permisă doar pentru persoanele care dețin permisul de conducere categoria „H”. Acest permis este emis de subdiviziunile competente ale Instituției Publice „Agenția Servicii Publice” (ASP), la prezentarea documentelor necesare, inclusiv a certificatului de tractorist-mecanic eliberat de ISST „Intehagro”.

„Candidații care solicită examinarea pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule din categoria H (tractor) este necesar să susțină examinarea, în cadrul subdiviziunilor teritoriale ale Inspectoratului "Intehagro”, în baza programelor autorizate provizoriu/acreditat. Certificatul de tractorist-mecanic, eliberat de ISST „Intehagro”, este un document de calificare esențial, ce atestă dreptul de a exploata vehiculele supuse înmatriculării doar în cadrul proceselor tehnologice, cu o arie de deplasare limitată (teren agricol, șantier de construcții etc.)”, indică MAIA.

În cazul în care candidații nu dețin dreptul de a conduce vehicule din alte categorii, aceștia trebuie să susțină proba teoretică la Agenția Servicii Publice. După susținerea probelor, documentele confirmative sunt eliberate, iar permisul de conducere categoria „H” este emis.

În concluzie, pentru a conduce vehicule din categoria „H” (tractoare, mașini autopropulsate) pe drumurile publice, este necesar să dețineți: Permis de conducere categoria „H” emis de Agenția Servicii Publice; Certificat de tractorist-mecanic eliberat de ISST „Intehagro” cu subcategoriile corespunzătoare (A, B, C, D, E), precizează sursa citată.

„Pentru a asigura un mediu rutier sigur, conducătorii tuturor tipurilor de vehicule trebuie să fie conștienți de regulile de siguranță rutieră. Tractoarele și mașinile agricole moderne, având o putere mare și dimensiuni considerabile, pot provoca accidente grave dacă nu sunt gestionate corespunzător. Astfel, siguranța la trafic trebuie să fie o prioritate pentru toți”, rezumă Vasile Şarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii. 

img24003901

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!