ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președinta Maia Sandu despre vizita Secretarului american de stat, Antony Blinken: „Este un puternic semn de sprijin pentru țara noastră și pentru calea păcii, democrației și prosperității pe care am ales-o”

19:50 | 29.05.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 29 mai. /MOLDPRES/. Vizita de astăzi reconfirmă relațiile excelente dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii și este un puternic semn de sprijin pentru țara noastră și pentru calea păcii, democrației și prosperității pe care am ales-o. Mesajul a fost transmis de șefa statului, Maia Sandu, în contextul vizitei de astăzi a Secretarul american de stat, Antony Blinken, la Chișinău, informează MOLDPRES.

Președintele țării Maia Sandu a declarat că, în toată această perioadă grea, de când războiul a revenit pe continentul nostru, în Moldova s-a reușit menținerea păcii, stabilității și liniștii, în pofida tentativelor de destabilizare a situației.

„Ultima dată ne-ați vizitat acum doi ani, în martie 2022, când zeci de mii de refugiați ucraineni traversau hotarele noastre în căutarea unui refugiu departe de bombardamentele armatei ruse. Dumneavoastră ați fost printre primii înalți oficiali care au vizitat Moldova în acele momente dificile. Și ați continuat să ne fiți alături. Datorită sprijinului guvernului SUA și altor parteneri am putut oferi condiții demne ucrainenilor care s-au refugiat în țara noastră și comunităților locale care îi găzduiesc. Noi am reușit să menținem pacea acasă, însă cetățenii noștri continuă să fie puternic afectați de efectele negative ale războiului asupra economiei și bunăstării noastre. Dar prin unitate și cu sprijinul partenerilor vom fi alături de oameni și vom merge înainte. Inclusiv datorită ajutorului financiar american în valoare de 80 milioane de dolari, iarna trecută am reușit să compensăm facturile cetățenilor la energie. Moldova nu doar a așteptat să fie ajutată, ne-am răsuflecat mânecile și ne-am apucat de lucru. Ne-am consolidat securitatea energetică. De la o dependență totală față de resurse energetice rusești, astăzi cumpărăm gaze naturale din mai multe surse, inclusiv din Statele Unite, având astfel opțiuni mai accesibile și mai bune. Scopul nostru este să depășim vulnerabilitatea Moldovei în acest domeniu, să avem surse de electricitate stabile, accesibile și sustenabile”, a remarcat Maia Sandu.

Oficialul a subliniat că Statele Unite ale Americii sprijină Republica Moldova și în lupta cu corupția. „Da, este o luptă dificilă și lungă, dar suntem hotărâți să o ducem până la capăt. Prin sancționarea celor care încearcă să destabilizeze Moldova și să dezbine oamenii noștri, țara dumneavoastră contribuie la securitatea și stabilitatea noastră. Vă mulțumesc pentru acest sprijin constant pe care ni-l oferă guvernul SUA și poporul american. În acest fel ne sprijiniți în visul nostru – ca Moldova să devină un pământ al păcii garantate, libertății și bunăstării pentru cei care muncesc onest”, a spus Maia Sandu.

De asemenea, președintele a mulțumit SUA pentru că sprijină Ucraina. „Trăim vremuri în care dorința naturală și firească a oamenilor de a trăi în libertate și pace este pusă la grea încercare de adversarii democrației. Vecinii și prietenii noștri din Ucraina plătesc în fiecare zi un preț cumplit pentru simpla aspirație de a fi liberi. Lupta lor curajoasă este o luptă pentru libertatea noastră, a tuturor. Vă mulțumesc pentru că sprijiniți Ucraina. Prin rezistența sa, Ucraina ne protejează pacea aici în Moldova, iar sprijinul pentru Ucraina înseamnă și sprijin pentru securitatea Republicii Moldova. Vecinii noștri – Ucraina și Uniunea Europeană – au nevoie de o Moldovă puternică și democratică, care este un partener de încredere și un furnizor de securitate – nu o zonă gri. Vă mulțumesc încă o dată pentru tot sprijinul dumneavoastră și pentru prietenia de durată”, a specificat Maia Sandu.

Secretarul american de stat, Antony Blinken, efectuează astăzi o vizită în Republica Moldova. Agenda include întrevederi cu șefa statului Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean, precum și alți oficiali din țara noastră. Aceasta este a doua vizită a lui Antony Blinken în Republica Moldova după cea din martie 2022.

img24004021

img24004021

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!