ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul Energiei: Încep pregătirile pentru Linia Electrică Aeriană Strășeni-Gutinaș

15:07 | 11.06.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 11 iun. /MOLDPRES/. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anunțat astăzi că au fost lansate pregătirile pentru Linia Electrică Aeriană (LEA) 400 kV Strășeni-Gutinaș, prin care sistemul electroenergetic al Republicii Moldova va fi conectat la rețeaua românească și cea europeană. Prima sesiune de lucru privind construcția liniei electrice a avut loc astăzi la Chișinău. În cadrul evenimentului, s-a discutat despre fezabilitatea proiectului, aspectele de proiectare socială și de mediu, precum și despre planul de acțiuni necesar pentru implementarea acestuia, transmite MOLDPRES. 

Ședința de lucru a fost organizată pentru a coordona eforturile și a stabili pașii următori necesari în implementarea proiectului. Participanții au subliniat necesitatea modificării cadrului legislativ pentru a facilita accelerarea construcției și realizarea proiectului în termen. De asemenea, au fost analizate impactul proiectului asupra mediului și aspectele sociale implicate, precum și traseul propus pentru construcția LEA.

Șeful interimar al misiunii USAID în Moldova, John Riordan, a declarat că „USAID este mândră de parteneriatul cu Guvernul Republicii Moldova și operatorii rețelelor de transport și de sistem din România și Moldova pentru a consolida reziliența și securitatea energetică a Moldovei”. „Eforturile USAID aduc Moldova mai aproape de alinierea cu legislația și regulamentele Uniunii Europene, în același timp promovând integrarea regională și diversificarea energetică. Împreună, facem pași importanți spre un viitor energetic curat și sigur pentru Republica Moldova”, a remarcat oficialul.

Directorul Dispeceratului Național CNTEE „Transelectrica” S.A., Virgiliu Ivan, a adăugat că construcția LEA Strășeni-Gutinaș 400 kV este esențială pentru sporirea securității energetice a Republicii Moldova, asigurând o infrastructură fiabilă și eficientă. 

Directorul general interimar al Î.S. „Moldelectrica”, Sergiu Aparatu, a menționat că acest proiect reprezintă un pas important pentru modernizarea și securizarea rețelei energetice din Moldova, având un impact semnificativ asupra infrastructurii energetice din regiune. 

Construirea liniei electrice aeriene Strășeni-Gutinaș face parte din programul de 300 de milioane de dolari „MoldovaConectată”, un efort amplu al USAID pentru consolidarea securității și autonomiei energetice a Moldovei prin conectarea infrastructurii energetice locale la cea europeană. 

Pe teritoriul Moldovei, linia electrică aeriană va avea o lungime de peste 70 de kilometri din totalul de 190 de kilometri și va începe la de stația electrică Strășeni. 

 

 

 

 

img24004356

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!