ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

MEC, despre tentativele de fraudare a examenelor: Mecanismele de securizare au permis identificarea instituțiilor de învățământ de unde au avut loc scurgerile de informații

17:35 | 11.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 11 iun. /MOLDPRES/. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) s-a autosesizat după ce pe un canal de telegram au fost publicate poze cu testele de examen la matematică și limba română (clasa IX) și rezolvarea acestora. Imaginile au apărut în timpul desfășurării probei de examen, fapt care contravine legislației. Ministerul de resort a precizat că mecanismele de securizare a testelor de examen au permis identificarea instituțiilor de învățământ de unde au avut loc scurgerile de informații, transmite MOLDPRES. 

În acest caz, a fost dispusă o anchetă de serviciu, materialele fiind transmise către Inspectoratul General de Poliție.  

Regulamentul cu privire la examenele naționale de absolvire a gimnaziului prevede că „Nu se permite realizarea copiilor, fotocopiilor sau preluarea sub orice formă a informaţiei din testele administrate în examene”. Totodată, este interzisă publicarea subiectelor examenelor naționale de absolvire a gimnaziului, precum și a soluțiilor la acestea, până la începerea examenului respectiv sau pe durata desfășurării acestuia. 

Candidaţii care sunt surprinşi copiind sau transmiţând soluţii cu privire la rezolvarea subiectelor, sunt eliminaţi de la proba respectivă, iar testul este anulat, prin proces-verbal, cu menţiunea „test anulat pentru fraudă”. Testul anulat nu se verifică. Candidaţii respectivi pot susţine repetat examenul în sesiunea suplimentară. 

Potrivit MEC, persoanele implicate în organizarea și desfășurarea examenelor naționale de absolvire a gimnaziului, care nu respectă prevederile legale, prin furnizarea soluţiilor subiectelor, înlocuiri sau falsificări de teste, modificări de note, admiterea copierii sau a altor modalităţi de fraudare sunt sancţionaţi cu destituirea din funcție. 

Examenele naționale de absolvire a gimnaziului se desfășoară în perioada 3 - 13 iunie. 

img24004363

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!