ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Relațiile economice moldo-germane, discutate de premierul Dorin Recean și ministra federală pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a Germaniei

17:51 | 11.06.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 11 iun. /MOLDPRES/. Modalitățile de extindere a cooperării moldo-germane în domeniul economic și comercial au fost discutate de prim-ministrul Dorin Recean și ministra federală pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a Germaniei, Svenja Schulze. Întrevederea a avut loc în contextul participării premierului la Conferința de Reconstrucție a Ucrainei, desfășurată la Berlin, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare a Executivului.

Premierul a salutat extinderea conexiunilor de transport aerian între Republica Moldova și Republica Federală Germania care contribuie la o mai mare accesibilitate și conectivitate pentru cetățenii celor două state. Începând cu 1 mai 2024, compania aeriană germană „Eurowings” operează zboruri care leagă Chișinăul cu orașele germane Köln și Stuttgart. De asemenea, compania aeriană Lufthansa a relansat ruta directă Chișinău-Frankfurt-Chișinău, care și-a reluat operațiunile pe 29 aprilie curent, cu o frecvență de 4-5 zboruri pe săptămână.

Dialogul s-a mai axat pe proiectele comune ale celor două țări, dar și pe prioritățile Republicii Moldova în calea sa de aderare la Uniunea Europeană. De asemenea, în cadrul discuțiilor, oficialii și-au exprimat hotărârea de a sprijini în continuare Ucraina și redresarea social-economică a acesteia. În acest sens, șeful Executivului a îndemnat  companiile germane să investească în Republica Moldova, inclusiv pentru a accelera procesul de reconstrucție a țării vecine.

Germania este unul dintre principalii parteneri comerciali ai țării noastre, în anul 2023 fiind a cincea în topul schimburilor comerciale ale Republicii Moldova. Totodată, peste 400 de companii autohtone beneficiază de investiții germane, contribuția totală constituind 894 milioane de lei, fiind create mii de locuri de muncă pentru cetățenii moldoveni.

img24004365

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!