ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Spiridon Vangheli a decedat la vârsta de 92 de ani

15:56 | 21.06.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. Scriitorul Spiridon Vangheli a decedat astăzi la vârsta de 92 de ani. Supranumit „tatăl lui Guguță”, Vangheli s-a bucurat de o popularitate deosebită în rândul cititorilor în special al copiilor și părinților lor. Spiridon Vangheli a fost prozator, poet, traducător și editor, laureat al Premiului de Stat, deținător al „Ordinului Republicii”, informează MOLDPRES.

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți, în prezent raionul Râșcani. După absolvirea Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă” (astăzi Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”), a lucrat ca profesor școlar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldovenească” și „Lumina”.

Scriitorul a debutat în anul 1962 cu placheta „În țara fluturilor”, urmată de mai multe volume: „Soarele”, „Pe lume”, „Băiețelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguță”, „Ministrul bunelului”, „Guguță - căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguță și prietenii săi”, „Tatăl lui Guguță când era mic” ș.a.

Autorul a ajuns la inimile copiilor prin intermediul eroului Guguță, care este îndrăgit atât de micul cititor, cât și de cel matur. Cărțile sale „Isprăvile lui Guguță” și ”Steaua lui Ciuboțel” au fost traduse în zeci de limbi, printre care: engleză, franceză, germană, cehă, slovacă, japoneză, chineză, armeană, finlandeză, hindi, înregistrând tiraje de milioane de exemplare. 

Scriitorul tradus din poezia universală pentru copii: „Iepurașul albastru” (1968), „Fetița din Hiroshima” (1981), „Peter Pan și Wendy” de James Barrie ((1975, 1988) și „Pepi Cioraplung” de Astrid Lindgren (1973, 1984). De asemenea, Spiridon Vangheli este unul dintre coautorii „Abecedarului” (1970, 1990). În 2006 a realizat un proiect de proporții „Carte de citire și gândire” pentru clasele I-IV în patru volume.

Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, medalia „Mihai Eminescu”, „Ordinul Republicii”, Premiul de Stat al RSSM, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, cu titlul de Maestru al Artei și cu cel de Scriitor al Poporului.

img24004658

img24004658

img24004658

img24004658

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!