
A fost lansat concursul internațional de soluții arhitecturale pentru reabilitarea Filarmonicii Naționale
Chişinău, 24 sep. /MOLDPRES/. Ministerul Culturii a lansat astăzi concursul internațional de soluții arhitecturale pentru reabilitarea Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” cu genericul ”Renaște Filarmonica”. Drept simbol metaforic al acestei campanii a fost aleasă Pasărea Phoenix – imaginea renașterii Filarmonicii din cenușă, informează MOLDPRES.
În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a declarat că acest concurs este deschis pentru arhitecți și birourile de arhitecți din țară și de peste hotare, și are drept scop identificarea unui concept arhitectural de reabilitare a Filarmonicii Naționale, un spațiu cultural modern, multifuncțional, care ar corespunde ultimelor tendințe mondiale de comoditate și acustică, și ar deveni un adevărat centru de atracție pentru activitățile culturale din țară.
Potrivit oficialului, odată cu inițierea concursului a fost lansată și pagina web dedicată acestuia: www.rising.philharmonic.md, care conține informații diverse privind Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, detalii despre concurs, inclusiv Caietul de Sarcini, Regulamentul pentru participanți ș.a.
Concursul va avea mai multe etape, prima fiind nemijlocit lansarea acestuia. Înregistrarea participanților se face direct pe pagina web rising.philharmonic.md, iar, în final, juriul internațional, format din arhitecți și specialiști din domeniul muzicii va selecta conceptul câștigător. Campania va fi supervizată și promovată de un Consiliu Tutelar, format din personalități notorii din domeniul culturii și afacerilor. Membrii Consiliului Tutelar vor fi ambasadorii proiectului, cei care vor superviza fiecare etapă de concurs și vor comunica detaliile proiectului publicului larg. Din Consiliul Tutelar fac parte compozitorul Eugen Doga, omul de afaceri Ion Sturza, violonistul Ilian Gârneț, cântăreața de operă Valentina Nafornița, muzicianul Marcel Lazăr și alte personalități. Propunerile vor fi recepționate până la 1 martie 2023.
La rândul său, directorul Filarmonicii, Svetlana Bivol, a afirmat că fondată în anul 1940, în decursul celor 80 de ani de activitate, Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” a devenit una dintre cele mai importante instituţii concertistice din Republica Moldova, desfăşurând o amplă activitate în diverse direcţii: muzica academică, populară, muzica uşoară şi jazz. La Filarmonica Naţională şi-au început activitatea cele mai reprezentative colective, printre care ansamblurile „Joc”, „Fluieraş”, „Lăutarii”, dar și personalităţi notorii ale culturii naționale, cum ar fi Serghei Lunchevici, Vladimir Curbet, Nicolae Botgros, Nicolae Sulac, Tamara Ciobanu etc. Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” este o adevărată carte de vizită pentru cultura Republicii Moldova.
Pe 24 septembrie 2020, în urma unui incendiu devastator, o mare parte din sediul Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” a fost mistuită de flăcări. Au fost distruse biblioteca, sala mare, sălile de repetiții, precum și alte spații, dar și numeroase instrumente muzicale.
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Mihai Popșoi: Republica Moldova va rămâne alături de Ucraina în aceste momente cruciale
Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului a analizat conformitatea investițiilor propuse de 113 companii
Rusia a atacat Odesa în plină zi: cel puțin 11 răniți
Trump anunță că Statele Unite vor furniza arme Ucrainei prin intermediul NATO
Mihai Popșoi: „Croația rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova”
În Aeroportul Internațional Chișinău au fost inslatate puncte cu apă potabilă gratuită
Un bărbat riscă patru ani de pușcărie pentru că a sustras bani de pe cardul unei femei
Procurorii cer 13 ani de închisoare pentru Marina Tauber
Danemarca oferă 7 milioane de euro pentru consolidarea capacităților de apărare ale Republicii Moldova
Restricții de circulație pe strada Vadul lui Vodă
Doi tineri au fost reținuți pentru trafic de droguri în nordul țării
Raport Promo-LEX: Cheltuieli de cel puțin 20 de milioane de lei, ascunse de partidele politice în 2024
Parc de autobuze la Bălți, cu sprijinul României. 22 de unități de transport vor intra în circuitul public
VIDEO // Sezonul de conservare e în toi: Castraveții – la mare căutare în piețele din Chișinău
Premierul Dorin Recean, în dialog cu ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen - „O Europă sigură”, angajamentul președinției daneze a Consiliului Uniunii Europene
Șeful Statului Major al Armatei franceze: Rusia a desemnat Franța drept primul său adversar în Europa